İnsan organ ağırlıklarının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 175142
  2. Yazar: BEKİR KARAARSLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET TURLA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Otopsi, iç organ ağırlığı, beden kitle indeksi, Autopsia, internal organ weight, body mass index
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Ülkemizde gerek tıp eğitiminde gerekse sağlık alanında patolojik tanı konulması, organ nakli cerrahisi ve radyolojide tanısal amaçlı girişimlerde kullanılan insana ait iç organ ağırlıkları ile ilgili veriler eski tarihli ve yabancı kaynaklara aittir. Bu bilgilerin kaynağını otopsi ile elde edilen veriler oluşturmaktadır. Bu araştırmada otopsi işlemi sırasında organların çıkartılıp tartılması işlemini standardize ederek, insanda iç organların (beyin, kalp, karaciğer, sağ akciğer, sol akciğer, sağ böbrek, sol böbrek) yaşa, cinsiyete ve beden kitle indeksine göre ağırlıklarının tespit edilmesi ve oluşturulacak ulusal veri tabanına katkı sağlanması amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Bu çalışma 16.02.2004-30.06.2006 tarihleri arasında Samsun il merkezinde ve 01.07.2006-30.09.2006 tarihleri arasında da İstanbul il merkezinde yapılmıştır. Araştırmada, toplam 349 adli nitelikteki otopsi olgusunda iç organ (beyin, sağ akciğer, sol akciğer, kalp, karaciğer, sağ böbrek, sol böbrek) ağırlıkları değerlendirilmiş olup, veriler SPSS 10.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Olguların iç organ ağırlıklarında yaş, cinsiyet ve beden kitle indeksine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunup bulunmadığı belirlenerek, farklılık tespit edilen organ ağırlıklarında korelasyon-regresyon analizi yapılmıştır. Bulgular: Araştırmadaki toplam 349 olgunun 265 (%75,9)'i erkek, 84 (%24,l)'ü kadındır. Olguların 46 (%13,l)'sı 18 yaşında ve daha küçük, 259 (%74,2)'u 19-60 yaş grubunda, 44 (%12,7)'ü ise 61 yaş ve üzerindedir. Ondokuz yaş ve üzerindeki olgularda; beyin ağırlığı ortalaması 1 3 86,28± 137,33 gr, sağ akciğer ağırlık ortalaması 588,85±254,56 gr, sol akciğer ağırlık ortalaması 502,70±2 19,69 gr, karaciğer ağırlık ortalaması 1584,61±424,79 gr, kalp ağırlığı ortalaması 361, 85±1 06,96 gr, sağ böbrek ağırlık ortalaması 138,09±34,07 gr, sol böbrek ağırlık ortalaması 147,27±36,16 gr tespit edilmiştir. Sonuç: Her iki cinsiyette de 0-1 8 yaş grubunda iç organ ağırlıklarının yaş ve BKİ artması ile artış gösterdiği ve aralarında olumlu yönde istatistiksel olarak anlamlı korelasyon olduğu, ayrıca 19 yaş ve üzerindeki olgularda organ ağırlıklarının yaş, cinsiyet ve BKÎ'ne göre değişkenlik gösterdiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: Standard organ weight data is used for both medical education and clinical applications such as pathological and radiological diagnosis and transplantation surgery. In our country, these data used are outdated and of foreign origin. These standards are derived from data gathered from autopsies. The aim of this study is to standardize the organ removal and weighing process (brain, heart, liver, left lung, right lung, left kidney and right kidney), and determining organ weights according to age, sex and body mass index (BMI) and thus make a contribution to the will be national database. Material and Method: This study has been carried out within the cities Samsun between 16.02.2004-30.06.2006, and within Istanbul between 01.07.2006-30.09.2006. From a total of 349 forensic autopsia subjects, internal organ (brain, right lung, left lung, liver, heart, right kidney and left kidney) weights were measured and data were analyzed via SPSS 1 0.0 software. Statistical difference between organ weights according to age, sex and BMI were sought, and when present, correlation-regression analysis were carried out. Results: Of the 349 subjects, 265 (75.9%) were male, and 84 (24.1%) were female. 46 (13.1%) of the subjects were 18 years old or younger, 259 (74.2%) were between 19-60 years, and 44 (12.7%) were 61 years old or older. Within subjects 19 years old or older, average weights of brain, right lung, left lung, liver, heart, kidney right and left kidney were found to be 1386,28±137,33 gr, 588,85±254,56 gr, 502,70±219,69 gr, 1584,61±424,79 gr, 361,85±106,96 gr, 138,09±34,07 gr and 147,27±36,16 gr respectively. Conclusion: In both sexes, it has been found that within the 0-18 years old subject group, internal organ weights show significantly correlated increase with increases in age and BMI. Also, within the subjects 1 9 years old and older, it has been shown that organ weights change according to age, sex and BMI.