18 numaralı (h.1302-1303/m.1885-1886) Sivas Şerʻiyye Sicilinin transkripsiyonu ve değerlendirmesi (1-44.sayfalar)
Number 18 (h.1302-1303/m.1885-1886) Sivas Şerʻiyye transcription and evaluation of the registry (1-44.pages)
- Tez No: 939817
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BUKET ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Sivas, Osmanlı, Şerʻîyye Sicili, 19. Yüzyıl, Sivas, Ottoman, Sharia Registry, 19th Century
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 287
Özet
Arşiv kaynakları, Osmanlı tarihine ışık tutan belgelerdir. Şehir tarihlerine tanıklık eden bu belgeler arasında yer alan şerʻîyye sicilleri, mahkemelerde kadılar tarafından kaydedilen kararları içermektedir. Şerʻîyye sicilleri, Osmanlı devletinin hâkim olduğu topraklarda bir bölgenin sosyal tarihini, hukuki yapısını, dini, idari ve iktisadi ilişkilerini bütünüyle yansıtması ve şehir tarihine katkı sağlaması bakımından önemlidir. Biz de bu çalışmamızda Sivas şehri sosyal yapısını incelemeye çalıştık. Çalışmamızın ana kaynağını H.1302-1303 (M.1885/1886) yıllarını kapsayan 18 Numaralı Sivas Şerʻîyye Sicili'ndeki dijitalde (1-44 sayfalar) belgeler oluşturmaktadır. Çalışmanın amacı belgelerde yer alan hüccetlerin doküman analizi yapılarak, Osmanlı toplum yapısını anlamaktır. Çalışmamızın merkezine Sivas şehrini koymamızdaki amaç ise Sivas'ın tarihsel süreçte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, yerleşim yerlerinden biri olmasıdır. Bu çalışmada Sivas şehri kentsel gelişim, idari yapı, toplumsal ve ekonomik hayat, mahalleler, evler, aile hayatı, evlenme, boşanma, çocuk sayısı, mihr, nafaka, vasi tayinleri, miras, vakıf gibi çeşitli başlıklar altında incelenmiş ve bunlara dair genel bir değerlendirme yapılmıştır. Sonuç olarak incelenen dönemde, Sivas şehri örneğinden yola çıkılarak 19.yüzyılda Osmanlı mahalli ve sosyal yapısı ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu çalışmayla Osmanlı bölgesel ve taşra tarihine katkı sağlamak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Archive sources are documents that shed light on Ottoman history. Among these documents that bear witness to city histories, the sharia records include decisions recorded by judges in courts. Sharia records are important in that they completely reflect the social history, legal structure, religious, administrative and economic relations of a region in the lands ruled by the Ottoman state and contribute to the history of the city. In this study, we tried to examine the social structure of the city of Sivas. The main source of our study consists of the digital documents (pages 1-44) in the Sivas Sharia Record No. 18 covering the years 1302-1303 (1885/1886). The aim of the study is to understand the Ottoman social structure by conducting document analysis of the arguments in the documents. The purpose of placing the city of Sivas at the center of our study is that Sivas has hosted many civilizations throughout history and is one of the settlements. In this study, the city of Sivas was examined under various headings such as urban development, administrative structure, social and economic life, neighborhoods, houses, family life, marriage, divorce, number of children, dowry, alimony, guardian appointments, inheritance, foundations and a general evaluation was made regarding these. As a result, in the examined period, the local and social structure of the Ottoman Empire in the 19th century was tried to be revealed by taking the example of the city of Sivas as a basis. This study aimed to contribute to the regional and provincial history of the Ottoman Empire.