Askerde Terbiye-i Ma'neviyye adlı eserin çeviriyazısı ve tahlili
Transcription and analysis of the book called Askerde Terbi̇ye-i̇ Ma'nevi̇yye
- Tez No: 391166
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMİL ÇOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Manevi Terbiye, Güzel Ahlak, Askerlik Mesleği, Ordu, Mehmet Şükrü Paşa, Binbaşı Hurşit Bey, Sultan II. Abdülhamit, Moral Education, Good Morals, Military Service, Army, Mehmet Sukru Pasha, Major Hursit Bey, Sultan Abdulhamit II
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışmada, Miralay Mehmet Şükrü Bey ve Binbaşı Hurşit Bey tarafından Hicri 1302 (Miladi 1885-1886) senesinde Sultan II. Abdülhamit'e ithafen kaleme alınan“Askerde Terbiye-i Ma'neviyye”adlı eserin çeviri yazısı ve tahlili yapılmış, eserdeki bilgilerden yola çıkılarak Türk askeri tarihinden verilen örneklerle manevi terbiyenin askerlik üzerindeki etkisi ortaya konmaya çalışılmıştır. Eser, verdiği bilgilerle özellikle acemi erlerin ahlaki eğitiminde bölük komutanları için bir rehber olma özelliği taşımaktadır. Eserin çeviri yazısının yapılmasıyla bu bilgilerin yeniden gün yüzüne çıkarılması ve içerdiği bilgilerden araştırmacıların faydalanması amaçlanmıştır. Eserin Latin alfabesi ile yazımı sırasında basit transkripsiyon kuralları uygulanmıştır. Transkripsiyonu yapılan metindeki bilgiler, tarihsel bir bakış açısı ile değerlendirilmiştir. Ana metnin çeviri yazısı yapılmadan önce tarihi süreç içerisinde Türklerin manevi terbiye ve ahlak anlayışlarının gelişimi ile bunların Türk orduları üzerindeki etkileri üzerinde durulmuştur.“Askerde Terbiye-i Ma'neviyye”adlı eser İstanbul Harbiye Askeri Müzesi yazma eserler koleksiyonunda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study the book called“Askerde Terbiye-i Maneviyye”which had been written by Colonel Mehmet Sukru Bey and Major Hursit Bey in Hijri 1302 (A.D.1885-1886) and dedicated to Sultan Abdulhamit II, has been transcripted and evaluated. By the help of citations from this material it has been tried to put forward that the effect of moral education on military by giving some examples from Turkish military history. The material has a property to be a guide for commanders who teach morals for recruit soldiers especially. By this trascription, it is wanted to reveal this important informations and to offer them for use of researchers. Basic transcription rules have implemented in time of wiriting this record with Latin alphabet. Decisions in the record that made the transcription have evaluated in a historical view. Progress of the Turkish morals and influence of this over Turkish armies in historical process had been dwelled upon before passing to the main text. The book called“Askerde Terbiye-i Ma'neviyye”is present at manuscript records collection of İstanbul Harbiye Military Museum.