Şuûbiyye hareketinin oluşum süreci
The formation process of Shuubiyya movement
- Tez No: 373581
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH ERKOÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Asabiyet, Araplar, Mevali, Şu'ûbiyye
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu tezde öncelikli olarak İslamiyet öncesi Arap toplumunun içtimai durumundan bahsedilecek ve daha sonra Arap asabiyeti üzerinde durulacaktır. Devamında İslamiyetin Arap toplumu üzerinde meydana getirdiği değişiklikler ele alınacak ve peygamber efendimiz döneminden başlanarak mevalinin dört halife döneminde ve Emevi hanedanı dönemindeki durumu ve toplumsal pozisyonu irdelenecektir. Ayrıca Şia ekseninde oluşan muhalif hareketin, Emevi muhalefetinin kendini ifade etme eksenine dönüşmesi vurgulanacaktır. Son olarak Şu'ûbiyye hareketinin ortaya çıkış sebepleri sorgulanacak ve Şu'ûbiyye hareketi bütün yönleri ile ele alınmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, firstly social situation of pre-Islamic Arab society and Arabian Asabiyya have been mentioned. Subsequently the changes that caused by Islam on the Arabic Society has been taken into consideration. The situation and social position of mawali, from era of prophet Muhammad to Four Caliphs and Umayyad era has been examined. Also it has been stressed that how the opposition movements which formed in the axis of shia, have been turned to doctrine axis of opposition movement against Umayyad dynasty. Lastly the emergence reasons of shu'ubiyya movement have been questioned and shu'ubiyya movement has been tried to discussed.