Investigation of TL dosimetric properties of CaF2: Tm (TLD-300) crystals
CaF2: Tm (TLD-300) kristallerinin TL dozimetrik özelliklerinin araştırılması
- Tez No: 373638
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN BEDİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: tuzak parametreler, termoluminesans dozimetre, CaF2: Tm (TLD-300), trapping parameters, thermoluminescence dosimetry, CaF2: Tm (TLD-300)
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmada,CaF2: Tm (TLD-300)'un oda sıcaklığında β ışınlanmasından sonra termoluminesans özellikleri detaylı olarak incelenmiştir. Örneklerin ışıma eğrilerden P3 (≈150 oC) ve P5 (≈250 oC) olarak iki temel dozimetre eğrisi görülmüştür. β kaynağı ile farklı dozlara uygulandıktan sonar CaF2: Tm (TLD-300) numunelerinin tuzak parametreleri; değişken doz oranları (AD), değişken sıcaklık oranı (VHR), bilgisayarlı pik ayrıştırma metodu (CGCD), tepe (PS) ve üç nokta yöntemi (TP) kullanılarak tuzak parametreleri olarak adlandırılan, kinetic derece tepe şekli(b), aktivasyon enerjisi (E) ve frekans faktörü (s) hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the thermoluminescence properties of CaF2: Tm (TLD-300) were investigated in detail after β-irradiation at room temperature. The glow curve of the sample shows two main dosimetric glow peaks P3 (at ≈150 oC) and P5 (at ≈250 oC). The additive dose (AD), variable heating rate (VHR), computer glow curve deconvolution (CGCD), peak shape (PS) and three points (TP) methods have been used to evaluate the trapping parameters namely the order of kinetics (b), activation energy (E) and the frequency factor (s) associated with the dosimetric thermoluminescent (TL) glow peaks (P3 and P5) of CaF2: Tm (TLD-300) after different dose levels with β-irradiation.