Karadeniz kalkan balığı (Psetta maxima, Linnaeus, 1758) larva yetiştiriciliğinde farklı ışık şiddetlerinin yaşama oranı ve büyümeye etkisi
Effect of different light intensities survival rate and growth on larvae breeding in black sea turbot (Psetta maxima, Linnaeus, 1758)
- Tez No: 373650
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİROL BAKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Karadeniz kalkan balığı (Psetta maxima), larva yetiştiriciliği, ışık şiddeti, yaşama oranı, büyüme performansı, larva gelişimi, Black sea turbot (Psetta maxima), larval breeding, light intensity, survival rate, growth performance, larval development
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sinop Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışma da, Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü (SÜMAE)'nde üretilen Karadeniz kalkan balığı (Psetta maxima, L., 1758) larvalarında, dört farklı ışık şiddetinin (50, 300, 600 ve 1.000 lüks) larva yaşama oranı ve büyüme performansı üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Deneme sonunda, larvaların gruplara göre yaşama oranları; 50 lüks grubu için % 23.54, 300 lüks grubu için % 12.95, 600 lüks grubu için % 8.65 ve 1.000 lüks grubu içinde % 10.93 olarak tespit edilmiştir. Deneme gruplarındaki larvaların ortalama total boyları; 50 lüks grubunda 21.77±2.11 mm, 300 lüks grubunda 22.33±1.66 mm, 600 lüks grubunda 20.22±2.50 mm ve 1.000 lüks grubunda ise 23.25±1.29 mm olarak bulunmuş ve gruplar arasındaki farkın önemli olduğu tespit edilmiştir (p0.05). Sonuç olarak, en yüksek larva yaşama oranı en düşük ışık şiddeti grubunda, en düşük larva yaşama oranı ise en yüksek ışık şiddeti grubunda tespit edilmiştir. En büyük ortalama larva total boyu ve canlığı ağırlığı en yüksek ışık şiddeti grubunda, en küçük ortalama larva total boyu ve canlı ağırlığının ise en düşük ışık şiddeti grubunda olduğu belirlenmiştir. Bu çalışmada larva yaşama oranı ile larvaların büyüme performansları arasında ters bir orantının olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Black Sea turbot (Psetta maxima, L., 1758) larvae of produced in Trabzon Central Fisheries Research Institute (CFRI), four different light intensity (50, 300, 600 ve 1.000 lux) intended determine the effects on larvae survival rate and growth performance. According to the experimental group at the end of the trial, the survival rate of larvae; 50 luxury group 23.54 %, 300 luxury group 12.95 %, 600 luxury group 8.65 % and 1.000 luxury group 10.93 % has been identified as. The mean total length of the larvae in the experimental group; 50 luxury group 21.77±2.11 mm, 300 luxury group 22.33±1.66 mm, 600 luxury group 20.22±2.50 mm and 1.000 luxury group is 23.25±1.29 mm, and the difference between groups statistically significant as were observed (p 0.05). As a result, the highest survival rate in the group with the lowest light intensity, the lowest light intensity, the highest survival rate was determined in the group. The largest average live weight of larvae and larval total length in the group with the highest light intensity and the average total length of the smallest larvae and larvae, the lowest light intensity of live weight was determined to be in the group. This study showed that there is an inverse relationship between the growth performance of larvae with larval survival rate.