Spreadsheet heuristic for volatile demand environments to solve the joint replenishment problem
Toplu sipariş problemi çözümünde değişken talep için hesap tablosu yöntemi
  1. Tez No: 373691
  2. Yazar: BUKET TÜRKAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SADETTİN EMRE ALPTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Envanter yönetimi, Değişken talep için hesap tablosu yöntemi, Toplu sipariş problemi, Inventory management, Spreadsheet heuristic for volatile demand, Joint replenishment problem
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Doğru bir ikmal politikası, gelirlerin, net karlılığın ve müşteri memnuniyetinin arttırılmasındaki başarının en kritik faktörüdür. Envanter yönetimi, dış ve iç bileşenlerin sürekli ve itinalı bir şekilde ölçümlenmesini, planlama ve inceleme yoluyla kontrol edilmesini gerektirir. Envanter kontrolünün en önemli gereksinimi, toplu sipariş tekniği gibi etkin bir ikmal politikası oluşturmaktır. Etkin bir ikmal tekniği arayışı, organizasyonlar için yaygın ve zorunlu bir konu haline gelmiştir. Çalışmada, değişken talep ve toplu sipariş maliyetlerini içeren çoklu ürünlü envanter sistemi incelenmiştir. Bu tezde, değişken talep ortamında hesap tablosu sezgisel yaklaşımının yeni bir uyarlaması sunulmuştur. Hesap tablosu sezgisel metodunun kolay uygulanabilirliği ve etkinliği, onun değişken talep altında toplu sipariş problem için uyarlanmasına sebebiyet vermiştir. Yöntemin prensibi, toplu ikmal edilen ürünler için sipariş maliyeti ve elde tutma maliyeti arasındaki optimal dengeyi bulmaktır. Uyarlanan sezgisel yöntemin performansının test edilebilmesi için, yöntem gerçek bir işletme verisi üzerinde uygulanmıştır. Yapılan çalışmalar, uygulamada kullanılan data seti için önerilen algoritmanın RAND yönteminden daha iyi sonuçlar verdiğini göstermiştir. Ek olarak, rastgele olmayan strateji yerine değişken stratejinin kullanılmasının önemi bir hesaplama ile vurgulanmıştır. Önerilen değişken talep yöntemi ile, rassal olmayan yöntemden daha yüksek müşteri servis seviyesine ulaşılmıştır. Sunulan algoritma, sadeliği ve etkinliği sayesinde değişken talep ortamlarında uygulanabilir bir çözüm tekniği niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
A proper replenishment strategy is a critical enabler in the success of increased revenue, net profits and customer service. Inventory management requires constant and careful evaluation of external and internal factors and control through planning and review. In order to control the inventory, one major requirement is to provide efficient replenishment technique such as jointly replenishment of products. Searching for efficient replenishment techniques is a common and usually a mandatory topic for the organizations. We consider inventory systems with multiple products in the presence of volatile demand and jointly incurred order setup cost. In this thesis, a new adaptation of spreadsheet heuristic for volatile environment is presented. The simplicity of application of spreadsheet method and its efficiency enables us to consider its modified version for the joint replenishment problem under volatile demand. The principle of the procedure is to find a balance between the replenishment and holding cost for jointly replenished items. The real business data is conducted to evaluate the performance of the heuristic. The study shows that the proposed algorithm performs well in comparison with well known RAND heuristic for the numerical data. Additionally, the importance of using volatile demand strategy over deterministic strategy is also highlighted with a calculation. The proposed strategy gives higher customer service level which means lower unmet customer demand. Owing to the simplicity and effectiveness of the proposed algorithm, we believe that it can be applicable in volatile demand environments.