Servis odaklı mimarilerde web servislerin versiyonlanması için bir tasarım yaklaşımı
Versioning of web services in service oriented architecture: A design approach
- Tez No: 373770
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH YÜCALAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Web Servisler, Web Servis Tanımlama Dili, Versiyonlama, Servis Odaklı Mimari, Web Service, Web Service Description Language, Versioning, Service Oriented Architecture
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Yüksek Lisans Tezi, Servis Odaklı Mimarilerde Web Servislerin Versiyonlanması İçin Bir Tasarım Yaklaşımı, Maltepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı. Versiyon, geliştirilen veya kullanılan yazılımlarda değişikliğin takip edilmesi ve yönetilebilmesi adına yazılımların sahip olduğu tekil sürüm numaralarını modelleyen mimaridir. Bu tez çalışması web servislerde değişikliğin takip edilmesi ve yönetilebilmesi adına yazılımların gerçek hayatta nasıl versiyonlandığına yönelik bir tasarım yaklaşımı sunmaktadır. Versiyonlama, kendine özgü kuralları olan, hayatımızın farklı alanlarında kullanılan bir yaklaşımdır. Web servislerin iyi versiyonlanabilmesi için detaylı bir analize ve modellemeye ihtiyaç duyulur. Bu tezin amacı, versiyonlamayı oluşturan teknolojilerin, servis sözleşmelerine ilişkin versiyon revizyon kontrolü ile ilgili bazı düşüncelerin, terminolojilerin ve stratejilerin versiyonlama içindeki önemini araştırmaktır. Tez ile birlikte sunulan örnek senaryo ile servis odaklı mimarilerde servis versiyonlanarak, bu mimarideki teknoloji ve yaklaşımın nasıl hayata geçirildiği gösterilmeye çalışılmıştır. Bu tez 2014 yılında tamamlanmıştır ve 93 sayfadan oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Master Thesis, Versioning of Web Services in Service Oriented Architecture: A Design Approach, T.C. Maltepe University, Institute of Natural Sciences, Department of Computer Engineering. Versioning is an architecture modeling singular version number of software to track and manage software developed or used. In this study a design approach is intended for how software are versioned in real world. Management of changes in web service is also presented. Versioning is an approach having its own rules, being used in different areas of our lives. A detailed analyze and modeling is needed for good versioning of web services. The purpose of this thesis is to investigate the importance of technologies that create versioning, some thoughts about version revision control related to service contracts, and related terminologies and strategies. In this thesis a sample scenario presented to demonstrate how such a technology and approach is implemented by versioning the service in service-oriented architectures. This thesis is completed in 2014 and consists of 93 pages.