Human gait analysis and walking pattern generator
İnsan yürüyüş analizi ve yürüme patern üretimi
- Tez No: 374215
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAVUZ ŞENOL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Yürüme analizi, yapay sinir ağları, yürüme şekilleri, Gait analysis, artificial neural networks, gait patterns
 - Yıl: 2014
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 84
Özet
Günümüzde, insan yürüyüş analizi popüler konulardan biridir ve bu konuda çok sayıda mevcut çalışma bulunmaktadır. En popüler çalışma konularından biri de, alt ekstremite bölgesinde sorunu olan hastaların normal bir hayat geçirmesine yardım eden alt ekstremite protezleri ve ortezleridir. Bizim çalışmamız eklem açıları ve yer tepki kuvvetleri girişleriyle yapay sinir ağlarını kullanarak alt ekstremite bölgesinde gerçekleşen yürüme şekillerinin ve yürüme açılarının tahmini için yeni bir yöntem üzerine odaklanmaktadır. Bu çalışmada; merdiven inme ve çıkma gibi farklı türde yürüme şekilleride kullanılmaktadır ve değerlendirilmektedir. Bu tezde, yürüme şekillerinin ve yürüme açılarının tahmininde yapay sinir ağları kullanıldı. Yürüme açılarının tahmini ve yürüme şekillerinin tespiti için oluşturulan yapay sinir ağları; eklem açıları ya da hem eklem açıları hem de yer tepki kuvvetlerinden elde edilen veri setleri ile eğitildi. Çeşitli tür ve büyüklükte yapay sinir ağları performans karşılaştırmalarını sağlamak için eğitildi. Kullanışlı bir karşılaştırma sağlamak için sonuçlar tablolar halinde verildi. Yapılan analizler, tahmin için uygulanan yöntemlerin kabul edilebilir sonuçlar sağladığını gösterir. Bu sonuçlarda son olarak, yapay sinir ağlarının yürüme şekillerinin tespiti ve yürüme açılarının tahmini için başarıyla uygulanabileceğini öne sürer.
Özet (Çeviri)
Nowadays, human gait analysis is one of the popular topics and there are many currently available studies. One of the most popular subjects is lower limb prostheses and orthosis in lower extremity which help patients with problems to achieve normal life. Our study has focused on a new method for prediction of gait angles and detection of gait patterns performed in the lower extremity using neural networks with inputs from ground reaction forces and joint angles. In this study, different types of gait patterns including ascending and descending stair have been used and evaluated. In this thesis, artificial neural networks were used for prediction of gait angles and gait patterns. To predict gait angles and detection of gait patterns artificial neural networks were trained with data sets obtained from joint angles or both joint angles and ground reaction forces. For both cases various type and size of artificial neural networks were trained to provide performance comparison. To provide a useful comparison the results were given in tables. The performed analyzes has shown that the applied methods have provide acceptable results. Finally these results suggest that neural networks could be applied successfully in prediction of gait angles and the detection of gait patterns.