Phonochorion uvarovi'de (Orthoptera: Tettıgonııdae) erkeğin yaşının spermatofor içerikleri üzerine etkisi
Effect of male's age on spermatophore investment in Phonochorion uvarovi (Orthoptera: Tettigoniidae)
  1. Tez No: 374246
  2. Yazar: HÜLYA ÖNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN SEVGİLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Phonochorion uvarovi, Erkek Yaşı, Spermatofor, Ampulla, Sperm Sayısı, Ejakulat Koruma Hipotezi, Phonochorion uvarovi, Male Age, Spermatofor, Ampulla, Sperm Number, Ejakulat Protection Hypothesis
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Birçok çalı çekirgesi türünde erkekler, çiftleşme öncesinde dişilere oldukça büyük bir spermatofor transfer ederler. Spermatofor sperm içeren ampulla ve jelatinimsi yapıda olan bir spermatofilakstan oluşur. Bu çalışmada Phonochorion uvarovi model organizma olarak kullanılarak, virjin ve virjin olmayan erkeklerde yaşın spermatofor yatırımı (spermatofilaks ağırlığı, ampulla ağırlığı ve sperm sayısı) ve sperm transferi üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Yapılan çalışmada erkeğin yaşının, erkeğe maliyeti hayli yüksek olan spermator yatırımda ve olası sperm rekabetinde oldukça büyük bir etkisinin olduğu bulunmuştur. Bu çalışmada yaşlı ve virjin erkeklerin ampullarının genç ve virjin erkeklere göre fazla sperm içerdiği gösterilmiştir. Yaşlı erkekler ejakulat koruma hipoteziyle ilişkili olarak daha büyük spermatofor oluşturmuşlardır. Bulgularımıza göre erkeğin yaşı ve çiftleşme statüsü çiftleşme başarısı üzerinde etkilidir. Dişi P. uvarovi, erkeğin yaşı ve bunu bağlı olarak yaptığı yatırımla ilişkili olarak doğada yaşlı erkekleri çiftleşmek için tercih edebilir.
Özet (Çeviri)
In numerous bushcricket species the male transfers a large spermatophore to the female during mating. Such a spermatophore consists of two parts, the smaller sperm containing ampulla and the larger jelly like spermatophylax. In this study, the effects of mating status (virgin and nonvirgin) male age on sperm allocation and spermatophore investment (spermatophore weight, spermatofilax weight, ampulla weight and sperm number) was determined using as a model organism Phonochorion uvarovi. We examined the effects of male age had a significant effect on the allacation because of possible sperm competition and spermatophore investment which is considerable cost of the male. This study has shown that old and virgin male have more absolute sperm number in his ampulla than young virgin male. Older males allocated the bigger spermatophore, supported the ejeculate protection hypothesis. According to our findings male age and mating status seem likely to be efficiently correlated in mating success. We conclude that female P. uvarovi probably prefer old males, because in the field, this preference correlates with male age and therefore resources provided at mating.