Mdf-sunta talaş atığı kullanılarak enerji elde edilmesi
Obtaining energy by using mdf-woodchip
- Tez No: 374281
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜRSEL ÇINAR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Endüstriyel atıklar, Yanma, Brayton Çevrimi, Brayton çevrimi verimi, model analiz, Industrial waste, Ignition, Brayton cycle, Brayton cycle efficiency, the model analysis
 - Yıl: 2014
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Erciyes Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 82
Özet
Gelişmiş sanayi ülkelerinde atıktan enerji üretme yoluyla evsel ve endüstriyel atıklarının oluşturduğu çevre riskini azaltan ve aynı anda ucuz alternatif enerji kaynağı sağlayan bir sektör oluşmuştur. Bu sektör dünyada,“Waste to Energy”(WtE) adı altında günden güne önemli bir yer işgal etmektedir. Dünya çapında yılda 130 milyon ton katı atık, ısıl işlem yoluyla atıktan enerji üreten tesislerde elektrik enerjisine dönüştürülmektedir.“Atıktan Enerji”sektörünün öncelikli hale gelmesinin bir diğer sebebi ise Fosil kökenli birincil enerji kaynaklarının dünyamızda giderek tükenmesi ve buna bağlı olarak ortaya çıkan enerji darboğazıdır. Çünkü fosil olmayan atıklar, özellikle de endüstriyel atıklar ciddi düzeyde kalorifik değer ihtiva etmekte, dolayısıyla CO² salınımı açısından çevre dostu yakıt niteliğindedirler. Atıkların bu tesislerde işlenmesi kesin kurallara bağlanmıştır. Avrupa Birliği'nin 2000/76/EC Yakma Direktifi ( Incineration Directive) tesislerin çalışma koşulları ilgili bazı teknoloji normlarını belirlemekte ve özellikle baca emisyon değerleri ile ilgili kesin sınır değerler koymaktadır. Fırın gazlarının minimum 1100 °C'de en az 2 saniye yanmasını sağlayan akış kontrolü bunun iyi bir örneğidir. Böylelikle tüm dioxinlerin parçalanması güvence altına alınmış olmaktadır. Baca emisyonundaki dioxin için direktifte belirlenmiş olan sınır değeri metreküp 'de 0,1 ng (nanogram), yani 1/ 10.000.000.000 gramdır. Aynı şekilde baca gazındaki kimyasal bileşiklerin, ağır metallerin ve tozların miktarları da bu direktif ile sınırlandırılmıştır. Bu tez çalışmasında, açık çevrimli gaz türbin modeli (Brayton Çevrimi) alınarak çevrimin verimi çeşitli yakıtlar kullanılarak irdelenmiştir. Sistem ilk olarak sıvı yakıt ile çalıştırılmış, daha sonra endüstriyel bir atık olan Mdf-sunta talaşı, sıvı+katı yakıt olacak şekilde sistem çift yakıtla çalıştırılmıştır. Sitemin her iki durumu için de sıcaklık ve verim değerleri irdelenmiştir. Son olarak modelin analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the advanced industrial countries as a sector, by generating energy from waste, for reducing the environment risk of domestic and industrial waste and at the same time a cheap alternative source has occurred . This industry in the world, under the name of“Waste to Energy”(WTE) has an important place from day by day. Worldwide,in a year, 130 million tons of solidwaste is converted into electrical energy at the waste to energy plants by the way of thermal treatment. Another reason to become a priority of“Waste to Energy”sector is, the increasingly depletion of fosil based primary energy sources in our world and the reason of that is the energy bottleneck. Because non-fossil wastes, especially industrial wastes, contains severely calorific value, therefore,they are environmentally friendly fuels for interms of CO² emissions data. Processing of waste at these facilities has been linked to certain rules. Incineration Directive 2000/76/EC of the European Union (Incineration Directive) has technology standards for working conditions of facilities and determines them and, especially puts some definite limits for stack emissions. Furnace gases for providing flow control minimum combustion at 1100 ° C for at least 2 seconds is a good example . Thus, the degradation of the entire dioxide is secured. The limit value for dioxin emission in directive is in cubic meter 0.1ng(nanograms), or 1/10000000000 grams. Likewise, chemical compounds, amounts of powders and heavy metals of the flue gas is limited in these directives. In this thesis, by taking open cycle gas turbine model (Brayton Cycle), the cycle efficiency were examined by using various fuels. Firstly, the system was operated with liquid fuel, after then system operated with the MDF-woodchip shavings which is the nan industrial waste as liquid + solid dual fuel system. And situations for both the temperature, pressure and yield were investigated. Finally the model was analyzed.