Güneş enerjisinden hidrojen üretim potansiyelinin araştırılması
Investigation of production of hydrogen from solar energy
  1. Tez No: 374300
  2. Yazar: SEYFETTİN GÜREL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GAMZE GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Electrolysis, Hydrogen Energy, Hydrogen Production, Solar Energy
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu tez çalışmasında Kayseri-merkez için güneş enerjisinden hidrojen üretim potansiyeli güneş-elektrolizör hibrid sistemi kullanılarak araştırıldı. Hidrojen üretimi için, yüksek saflıkta hidrojen üretimi ve yakıt pilleriyle de çalışma olanağı sağlayan PEM tipi elektrolizör kullanıldı. Belirli bir alan için aylık ve günlük enerji potansiyeli, ele alınan bölgenin toplam global radyasyon miktarlarından hesaplanmıştır. Üretilen bu enerji ile farklı güçlerde elektrolizör kullanılarak hidrojen üretim miktarları belirlendi. Bunun için üç farklı durum ele alınarak; (i) 10 x10 kW , (ii) 5x20 kW, (iii) 1x100 kW güçlerinde elektrolizörler kullanılarak ayrı ayrı hidrojen üretim potansiyeli araştırılmıştır. Elde edilen son durumda, 10x10 kW gücüne sahip elektrolizörden üretilen hidrojen miktarının diğerlerinden daha fazla hidrojen üretim potansiyeline sahip olduğu görüldü. Ayrıca, hidrojen üretim miktarının, toplam güneş ışınımının en fazla olduğu yaz mevsiminde en yüksek seviyeye ulaştığı, farklı panellerin sahip olduğu verim değerlerine göre, hidrojen üretim miktarının değiştiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the potential of hydrogen production was analyzed using solar-electrolyzes system. For the hydrogen production, PEM type electrolyzer was used with the properties of high purity hydrogen providing was availability of working with proper fuel cell. Daily and annually potential of energy was calculated from the total global radiation. With this energy, the quantity of hydrogen production was specified for different electrolyzes. Three different cases were examined; (i) 10 x10 kW , (ii) 5x20 kW, (iii) 1x100 kW for the hydrogen production. Taking everything into account, the 10 x10 kW electrolyzes had more hydrogen production potential than other cases. It can be concluded that the quantity of hydrogen production reaches its maximum values in summer season (especially in July) depending on the fact that the total irradiation energy has the maximum values in these months. The potential of hydrogen production also changes with the efficiency of photovoltaic panels.