Beyin mr görüntülerinden ventrikül hacminin belirlenmesi
Ventricular volume calculation of brain mr images
  1. Tez No: 374305
  2. Yazar: AHMET BAHADIR ÇEKGELOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMRA İÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Görüntü işleme, üçgen-kare yöntemi, icm algoritması altın oran, beyin ventrikül hacim, segmentasyon, Image processing, triangle-square method, icm algorithm, the golden ratio, brain ventricular volüme, segmentation
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Görüntü işleme, sağlanan görüntünün çeşitli işlemlerle istenilen sayısal bilginin elde edilmesi olarak düşünüldüğünde her bilim dalında bulunan çeşitli problemlere yapılan işlemlerle bir çok çözümler sunulmaktadır. Görüntü işleme teknikleri sadece tıp alanında medikal görüntülerin işlenmesinde değil, karayollarında plaka tanıma, çevre mühendisleri için yeşil alanların ve bitki örtüsünün özelliklerinin belirlenmesinde, harita mühendisleri için coğrafi alanların sınırlarının belirlenmesinde, biyologlar için alınan örneklerin analizinde ve bu örnekler gibi daha birçok konuda çalışmalar yapılarak son kullanıcının kullanabileceği hale getirilmektedir. Bu tez çalışmasında, öncelikli olarak kendi geliştirdiğimiz 'üçgen-kare yöntemi' ve ikinci olarak da literatürde bulunan fakat yine kendi geliştirdiğimiz 'iterated conditional modes' (icm) algoritması ile hesaplamalar yapıldı. Üçgen-kare yöntemi çalışma hızı olarak iyi değerlere sahip olmuş olsa da, icm yöntemi çalışma hızı olarak daha hızlı çalışmakta olduğundan sonuçlar daha hızlı elde edildi. Üçgen-kare yöntemi segmentasyon tabanlı yöntemler arasında adapte edilen bir yöntem olarak kullanılmıştır. Icm çalışma prensibi olarak en az enerjili bölgeleri tespit edip her iterasyonunda enerji optimize edilerek en iyi sonuç almaktadır. Son olarak altın orana göre iki yöntemle de hesaplanan hacim değerleri karşılaştırıldı. Bu karşılaştırma işleminden sonra hasta ve sağlıklı data setlerinde kullanılması için yöntem önerisi yapıldı.
Özet (Çeviri)
Image processing of the image provided by various processes to obtain the desired digital information considering all the various problems in the art several solutions are presented in terms of tasks. Image processing techniques only in the medical field of medical images processing, but on the highways license plate recognition, for environmental engineers of green areas and vegetation in determining the properties map for engineers geographic area boundaries of determining, biologists samples for the analysis of these samples as well as many other subjects to be conducted by the end user are made available. In this study, we have developed in primarily 'triangle-square method' and, secondly, that we have developed in the literature but still 'iterated conditional modes' (ICM) calculations were performed using the algorithm. Triangle-square method had good values as operating speed, though, ICM method is working faster operating speed results were achieved faster. Triangle-square method based methods of segmentation 'threshold' are adapted by the process is used as a method. ICM energy region, at least as a working principle of detecting and each iteration is the best result by optimizing the energy. Finally, according to the golden ratio calculated by both methods were compared for volume. After this comparison data sets for use in patients and healthy practice recommendations were made.