Alternatif fiyat teşviklerinin olduğu durumlarda parti büyüklüğünün belirlenmesi
Determining lot-sizes under alternative price incentives
  1. Tez No: 374312
  2. Yazar: SELÇUK MUTLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCAN ŞENYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Parti büyüklüğü belirleme, fiyat teşvikleri, genetik algoritma, Wagner-Whitin algoritması, Lot Sizing problem, price incentives, genetic algorithms, Wagner-Whitin algorithm
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Parti Büyüklüğü Belirleme Problemi (PBBP), gelecekte oluşacak taleplere yönelik sipariş büyüklüklerinin ve sipariş zamanlarının belirlenmesi olarak düşünülebilir. Bu çalışmada alternatif fiyat teşviklerinin olduğu durumlar için, parti büyüklüğü belirleme problemi ele alınmıştır. Gerekli ürünün ne zaman sipariş verileceğini ve hangi miktarda olacağının belirleyen parti büyüklüğü problemi, fiyat teşvik sistemi ile güncellenmiş ve satıcının önerebileceği farklı modeller dikkate alınarak problem değerlendirilmiştir. Çalışmada ele alınan problemde, planlama dönemi boyunca parti büyüklüğü miktarı değişebileceğinden bu bağlı olarak satın alma maliyeti de değişeceğinden satın alma maliyeti belirsizdir. Planlama süresi sınırlıdır, ayrıca ürün temin süresi sıfır olarak ele alınmıştır. Bu çalışmanın amacı satıcının farklı sipariş miktarları için önerebileceği farklı fiyatlar için hızlı ve etkin bir karar destek sistemi sağlamaktır. Problemin çözümü için genetik algoritma kullanılmıştır. Çözüm elde etmek için Matlab 7.0 programı ile geliştirilen program kullanılmıştır. Matlab programı tarafından kullanılan her probleme ait rassal veriler, Microsoft Office Excel 2011 yardımıyla üretilmiştir. Geliştirilmiş genetik algoritma ile elde edilen çözümler, Wagner Whitin Algoritması çözümleri ile karşılaştırılmıştır ve performansları ayrıntılı olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Lot-Sizing problem is considered as determining the time right time and quantity for future demand needs. In this study, lot sizing problem are discussed in the case of alternative price incentives. Determining the required product will be ordered and will be in the amount by which the problem of determining the batch size, price and vendor's proposed incentive system can be updated with the problem are evaluated considering different models. In the problem addressed in this study; demand, order costs and holding costs is uncertain. Planning time is limited, while also supplying the product lead time is taken as zero. The aim of this study may suggest to the vendor's different alternatives for different prices order quantities quickly and effectively is to provide a decision support system. Genetic algorithm is used to solve the problem. To obtain solutions developed with Matlab 7.0 software was used. Matlab is used by problems of each random data is generated with the help of Microsoft Office Excel 2011. Wagner-Whitin algorithm, genetic algorithm and improved genetic algorithms has been evaluated in detail with the solutions and performance.