Doğu Karadeniz bölgesinde tarım zararlısı olan Ricania japonica'ya karşı kullanılan alternatif biyositlerin etkinliklerinin araştırılması
Investigation of the alternative biocides effectiveness that used on agricultural pest of Ricania japonica in the Eastern Black Sea region
- Tez No: 374448
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. MUHAMMET MUSTAFA AKINER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Ricania japonica, biyolojik mücadele, Doğu Karadeniz, Bacillus thuringiensis var. kurstaki, Bacillus thuringiensis var. israelensis, Azadiracthin, Spinosad, Diflubenzuron, Permethrin, Ricania japonica, biological control, Eastern Black Sea, Bacillus thuringiensis var. kurstaki, Bacillus thuringiensis var. israelensis, Azadiracthin, Spinosad, Diflubenzuron, Permethrin
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada, son yıllarda Doğu ve Orta Karadeniz bölgesinde yaygınlaşan ve tarımsal alanlarda zararlar oluşturan Ricania japonica' ya karşı mücadelede kullanılabilecek alternatif biyolojik mücadele ajanlarının etkinlikleri karşılaştırmalı olarak araştırılmıştır. Çalışma 2013 ve 2014 yıllarında Artvin' in Kemalpaşa ve Hopa noktalarından, Rize' nin Pazar, Çayeli, Merkez, Derepazarı ve İyidere noktalarından ve Trabzon' un Of, Araklı ve Yomra noktalarından her yıl Temmuz ayında toplanan canlı nimf ve ergin örnekleri ile gerçekleştirilmiştir. Elde edilen etkinlik değerleri toplanan bölge ve yıl bazında değişmekle birlikte Azadiracthin ve Bacillus thuringiensis var. kurstaki ile yapılan denemelerde nimf dönemlerinde %40'ları aşan ve %60'lara yaklaşan etkinlik değerleri saptanmıştır. Spinosad ile yapılan denemelerde ise daha az olmakla birlikte %30 ve civarlarında etkinlik saptanmıştır. Deneme yapılan diğer iki kontrol ajanının (Bacillus thuringiensis var. israelensis, Diflubenzuron) ise etkilerinin çok düşük olduğu gözlenmiştir. Kimyasal kökenli insektisit olan Permethrin ile yapılan denemelerde ise %100 etkinlik bulunmuş ve Ricania japonica'nın kimyasal mücadele ajanına karşı aşırı hassas olduğu belirlenmiştir. Biyolojik mücadele araçlarının kullanılması bir dereceye kadar etki sağlasa da diğer alternatif yöntemler ve mekanik mücadelenin kullanılmasının Ricania japonica'ın mücadelesinde etkili olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the impacts of alternative biological control agents which can be used against Ricania japonica (Walker,1851), which have become widespread in the Eastern and Central Black Sea region in recent years and which cause damages in agricultural fields, have been investigated comparatively. The study was conducted with nymph and adult samples picked up in July every year from Kemalpaşa and Hopa points in Artvin; Pazar, Çayeli, Derepazarı, İyidere and Central points in Rize, and Of, Araklı and Yomra points in Trabzon between 2013 and 2014. It was discovered that the impact values varied from year to year and region to region. The experiments done with Azadiracthin, Bacillus thuringiensis var. kurstaki showed that impact values were between 40% and 60% in nymph phases. As for the experiments with Spinosad, the impact value was about 30%. It was observed in the experiments with the other two agents (Bacillus thuringiensis var. israelensis, Diflubenzuron) that the impact value was too low. In the experiments with the chemical-based insecticide Permethrin, it was found out that the impact value was 100% and that Ricania japonica was over resistant to chemical warfare agent. Consequently, the results showed that the use of other alternative methods and mechanical control can be effective in fight against Ricania japonica despite the effectiveness of biological control agents to some extent.