Tekirdağ ili hayvan içme suyu göletleri ve Köseilyas Mahallesi göleti
Tekirdag province small earth dams for drinking water of animals and pond Neighborhood Köseilyas
  1. Tez No: 374460
  2. Yazar: CEM İBRAHİM DÖLGEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET İSTANBULLUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tekirdağ, Köseilyas Mahallesi, Su yapıları, Hayvan İçme Suyu Göleti, Köseilyas Mahallesi H.İ.S. Göleti, Hayvancılık, Tekirdağ, Köseilyas Neighborhood, Water Structure, Small Earth Dams for Drinking Water of Animals (S.E.D.D.W.A.), Köseilyas Neighborhood S.E.D.D.W.A, Livestock
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Dünyada ve ülkemizde artan nüfus miktarı, gıdaya olan talebi arttırmakla birlikte, toprak ve su kaynaklarının geliştirilmesi çalışmalarını da çok daha önemli kılmaktadır. Su kaynaklarının geliştirilmesi yapılarından birisi de göletlerdir. Göletler hiçbir şekilde değerlendirilmeyen; boşa akıp giden suların yararlanılmadığı veya kullanılmadığı aylarda depo edilerek, genellikle küçük ovalar ve yamaç tarım arazilerinin sulanması ve hayvanlara içme suyu temini amacıyla inşa edilirler. Bu çalışmada Tekirdağ il sınırları içerisinde yer alan 70 adet hayvan içme suyu (H.İ.S.) göletine ait veriler derlenmiştir. Göletlerin ilçelere göre dağılımı, inşa yılları, havza ve göl alanları, depolama hacimleri, gövde yükseklikleri ve tipleri ile göletlerden yararlanan aile ve hayvan sayıları karşılaştırılmıştır. Göletlerden 11.184 aile ve 146.470 çiftlik hayvanı yararlanmaktadır. Ayrıca Süleymanpaşa İlçesi Köseilyas Mahallesi hayvan içme suyu göleti projesi tüm aşamaları ile işlenmiştir. Göletin tüm hidrolojik hesaplamaları yanı sıra bilgisayar ortamında kullanılan Natcad Çizim Programı ile sıyırma ve temel kazıları, gövde dolgusu, riprap taşı hesapları yapılmıştır. Proje, yapılan hesaplamalar sonucu sahada başarı ile uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The amounts of increasing population, in our country and in the world increase to need more food and also cause to be more important for soil and water sources. One of the improving water sources is the small lakes. The small lakes weren't evaluated in any way benefit or use of the water that goes to waste in the tank by the months are built to supple drinking water for animals and water generally small plains and farmland slopes. This searching is about seventy small earth dams for drinking water of animals (S.E.D.D.W.A.). Separation of small lakes according to town, building years, drainage and lake basins, store volumes, crest elevations and styles have been compared with the number of families and animals that use the small lakes. 11.114 families and 146.470 farm animals have been using this small lake. Also the project Süleymanpaşa town Köseilyas district the small earth dams for drinking water of animals occurs with whale steps. All hydrologic calculations with whole Netcad drawing programme and also stripping and excavation for foundation, crest fill, riprap stone calculations have been done. The end of these calculations the project has been done in that area successfully.