Fermente edilmiş doğal laktik asit sıvısının yonca balya silaj kalitesi üzerine etkileri
The effect of pre-fermented juice on silage quality of alfalfa bale silage
  1. Tez No: 374473
  2. Yazar: SEVİN ÖZTÜRK AKSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİSUN KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yonca balya silajı, PJF ( fermente edilmiş doğal laktik asit sıvısı), Laktik asit bakteri inokulantı, Silaj kalitesi, Alfalfa bale silage, PJF (pre fermented juice), Lactic acid bacterial inoculants Silage quality
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışma homofermentatif (L. plantarum), heterofermantatif (L. buchneri) laktik asit bakterilerinin (LAB) ve PJF'nin (Fermente edilmiş doğal laktik asit sıvısı) balyalanmış yonca silaj kalitesi ve aerobik stabilite üzerinde etkilerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Soldurulmuş materyal (602,3 g/kg KM), 3 katkı maddesi ile ayrı ayrı 106 cfu/g düzeyinde muamele edilerek balyalanmış ve altı kat streçlenmiş film ile sarılarak 150 gün süre ile silolanmıştır. On iki adet balyanın yapıldığı çalışmada, katkısız hazırlanan balyalar kontrol grubu olarak kullanılmıştır. Yonca balya silajları dış ortamda muhafaza edilmiştir. Silolama dönemi sonunda her muamele grubundan 3'er silo açılarak silajlarda kimyasal ve mikrobiyolojik analizler yapılmıştır. Silolama döneminin sonunda açılan tüm silajlara 5 gün süre ile aerobik stabilite testi uygulanmıştır. Sonuç olarak laktik asit bakteri inokulantı ve PJF, yonca silajlarında kaliteyi arttırmıştır. Aerobik stabilite açısından; PJF'li silajların CO2 üretimi, koliform bakteri sayıları ve maya değerlerinin az olması olumlu yönde bir etkidir. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar, taze PJF'nin doğrudan homofermantatif özellikte LAB kaynağı olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The experiment was conducted to investigate the effects of two homofermentative (L. plantarum), heterofermantatif lactic acid bacteria (L. buchneri) and PJF (pre fermented juice) on silage quality and aerobic stability. Wilted herbage (602,3 g/kgDM), treated with 3 additives at 106cfu/g and baled. A total 12 baled were wrapped with six layers of plastic strech-film and ensiled for 150 days. Bales with no additives served as control group. Alfalfa silos have been stored in outside. At the end of the ensiling period, three silos of each treatment group were opened and chemical and microbiological analyses were made. Aerobic stability test was applied to all silages which were opened at the end of the ensiling period for five days. Consequently lactic acid bacteria inoculants and PJF increased the quality of alfalfa silages. In terms of aerobic stability, PJF used had a positive effect on CO2 concentrations. coliform bacteria and yeast. It can be concluded that PJF's can be directly used as good sources homofermantative LAB for alfalfa silage.