Geri Dön

Difteri toksinine karşı monoklonal antikor üretimi ve karakterizasyonu

Production and characterization of monoclonal antibody against to diphtheria toxin

  1. Tez No: 374540
  2. Yazar: EDA ÇİNAR AVAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF LOĞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Kimya, Biochemistry, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 148

Özet

Difteri, Corynebacterium diphtheriae bakterisi tarafından üretilen toksin ile oluşan bir üst solunum yolu hastalığıdır. Dünya Sağlık Örgütü' nün 2013 yılına ait verilerine bakıldığında; difteri hastalığının hala dünyanın birçok bölgesinde meydana geldiği görülmektedir. Ülkemizde bu hastalığın görülme oranı azalmış olsa da; yetişkin popülasyonda duyarlılığın yüksek olması, aşılama hedeflerine ülkenin her yerinde istenilen oranlarda ulaşılamaması ve koruma amaçlı olarak kullanılan aşıların yurt dışından ithal edilmesi gibi nedenler, difteri hastalığını potansiyel bir sorun olarak karşımıza çıkarmaktadır. Difterinin klinik olarak tanısı kültür yöntemiyle yapılmakta ve bu da belirli bir zamanı kapsamaktadır. Bu durumda erken tanı ve tedavi hastalığın kontrolü için oldukça önemlidir. Monoklonal antikor temelli tanı kitleri oldukça hızlı ve güvenilir sonuçlar vermektedir. Bu çalışmada difteri toksinine karşı monoklonal antikor üretilmesi ve üretilen antikorun karakterizasyon çalışmalarının yapılması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda; antijen olarak kullanılan difteri toksoidi, belirli dozlarda ve belirli zaman aralıklarıyla 6-8 haftalık Balb/C türü farelere intraperitonal yolla enjekte edildi. Farelerin antikor titreleri dolaylı ELISA yöntemiyle test edildi ve en iyi immün yanıtı veren fare seçilerek füzyona alındı. Polietilen glikol (PEG) varlığında, füzyona alınan farenin dalak hücreleri ve F0 myeloma hücreleri kullanılarak füzyon gerçekleştirildi. Spesifik antikor üreten hibridoma hücreleri (2F5, 5A5, 5A6) dolaylı ELISA ile belirlendikten sonra bu hücreler in vitro olarak (bulundukları besi ortamında) çoğaltıldı. En yüksek antikor yanıtı veren 5A5 klonu için ultrafiltrasyon ve jel filtrasyon kromatografi metotları ile saflaştırma işlemi gerçekleştirildi. Elde edilen monoklonal antikorun immünglobulin tipinin IgG1 ve hafif zincirinin ise κ (kappa) olduğu belirlendi. Western blot analiziyle 5A5 monoklonal antikorunun, toksinin hem A hem de B fragmentine karşı oluştuğu belirlendi. İn vitro nötralizasyon testi ile ultrafiltratın flokülasyon sınırı 40 Lf/ml, 25 nolu fraksiyonun ise 5 Lf/ml olarak bulundu.

Özet (Çeviri)

Diphtheria, which is caused by diphtheria toxin from Corynebacterium diphtheria is an upper respiratory tract disease. Looking at the World Health Organization (WHO) data in 2013, it is observed that diphtheria still occurs in many parts of the world. Even though the incidence of this disease has decreased in our country, the reasons such as the high sensitivity in the adult population, not achieving immunization targets at the desired rate in all over the country and the vaccines used for protection to be imported from abroad, etc. emerges diphtheria as a potential problem. The clinical diagnosis of diphtheria is made by culture method, and that includes a specific time. In this case, the early diagnosis and treatment is very important for disease control. Monoclonal antibody based diagnostic kits provide very fast and reliable results. In this study, the production of monoclonal antibody against diphtheria toxin and the characterization of the produced antibody are intended to work. For this purpose, diphtheria toxoid used as an antigen were intraperitoneally injected to 6-8 weeks old Balb/C mice at specific doses and time intervals. The antibody titers of mice were determined by indirect ELISA, and the best immune response in mice were selected for the fusion The fusion was carried out using the mouse spleen cell and the F0 myeloma cells in the presence of polyethylene glycol (PEG). After determining the hybridoma cells producing specific antibodies (2F5, 5A5, 5A6) by indirect ELISA, these cells were amplified in vitro (in which the cultivation medium). For 5A5 clone giving the highest antibody response, the purification process was performed using the methods of ultrafiltration and gel filtration chromatography. The immunoglobulin type and the light chain type of the obtained monoclonal antibody were determined as IgG1 and κ (kappa), respectively. 5A5 monoclonal antibody directed against both A and B fragments of diphtheria toxin were determined by Western blot analysis. With in vitro neutralization test, the limit of flocculation and 25 numbered fraction was found as 40 Lf/ml and 5 Lf/ml, respectively.

Benzer Tezler

  1. Difteri toksinine karşı moleküler baskılama yöntemi ile geliştirilen plastik antikorun ın vitro etkinliğinin belirlenmesi

    Determination of in vitro activity of plastic antibody developed for diphtheria toxin by molecular imprinting

    SÜLEYMAN SERDAR ALKANLI

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    Biyofizikİstanbul Üniversitesi

    Biyofizik Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. HANDAN AKÇAKAYA

  2. Aktin filamentlerinin difteri toksini alt yapıları ile etkileşimi - bu etkileşimde elongasyon faktörü 2'nin rolü

    The interation of actin filaments with diphtheria toxin fragments and the role of the elongation factor 2 in this interaction.

    BİLGE ÖZERMAN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2009

    Biyofizikİstanbul Üniversitesi

    Biyofizik Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. RÜSTEM NURTEN

  3. Kobayda farklı dokulardaki difteri toksini etkisi - antioksidanların bu etkideki rolü

    The effect of diphtheria toxin on different tissues of guinea pig and the role of antioxidants on this effect

    SABİHA TOK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2009

    Biyofizikİstanbul Üniversitesi

    Biyofizik Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. RÜSTEM NURTEN

  4. Erişkinlerde difteri antikor düzeylerinin hücre kültüründe toksin nötralizasyon yöntemiyle saptanması

    Başlık çevirisi yok

    ÖZLEM GÜREL

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2002

    Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon HastalıklarıEge Üniversitesi

    Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. DEMİR SERTER

  5. Difteri toksini alt birimlerinin eldesi ve farklı hücre soyları üzerine etkileri

    Seperation of the sub-units of diphtheria toxin and effects on different cell lines.

    BAŞAK VAROL

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2009

    Biyofizikİstanbul Üniversitesi

    Biyofizik Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. RÜSTEM NURTEN