Ekolojik tasarım ilkelerinin kentsel dönüşüm kapsamındaki planlama çalışmalarında değerlendirmesi: Adana örneği
Assessment on ecological design principles of urban transformation under the planning: In the case of Adana
- Tez No: 374604
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FARUK ALTUNKASA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Energy, Architecture, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Ekolojik Tasarım, Fiziksel Planlama, Kentsel Dönüşüm, Ölçüt, Sustainability, Ecological Design, physical Planning, Urban transformation, criterion
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Sürdürülebilir kalkınma, daha yalın bir deyimle sürdürülebilirlik ile fiziksel planlama ve tasarım eylemleri doğrudan ilişkilidir. Fiziksel planlama ve tasarım, temel olarak peyzaj mimarlığı, şehir ve bölge planlama ve mimarlık disiplinlerinin eylem alanıdır. Ancak, planlama ve tasarım etkinliklerinin ekolojik temelde yapılması çevresel sürdürülebilirliğin birincil koşuludur. Çalışmada bu bağlamda ekolojik tasarım ölçütlerinin Adana kentinin iki farklı kentsel dönüşüm alanı kapsamında belirlenmesi ve karşılaştırmalı olarak irdelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada ekolojik tasarım ölçütleri Adana kentinin içinde yer aldığı sıcak ve nemli iklim kuşağında ele alınarak Adana kentinin iki farklı kentsel dönüşüm alanında kullanılan ölçütler ile karşılaştırılmış ve bir uyumluluk matrisi şeklinde irdelenmeye çalışılmıştır. Araştırma sonuçları çalışmada incelenen iki alan yanında kentteki diğer yenileme/dönüşüm alanları ve benzer ekolojik koşulları içeren bölge kentlerindeki proje ve uygulamalara gerek yapı kitleleri ve gerekse dış mekanların tasarımı açısından ekolojik temelde katkı sağlayabilecektir.
Özet (Çeviri)
Sustainable development, in other words, sustainability actions and decisions are directly related to physical planning and design in diverse terms and definitions. Physical planning and design are basically the action area of landscape architecture, urban and regional planning and architecture disciplines. Within this respect, the ecological bases of planning and design activities are the primary conditions for environmental sustainability. This study aimed to reveal, evaluate and compare the ecological design criteria in two different urban transformation areas in the context of the of Adana city. By implementing ecological design criteria in the hot and humid climate in this research, it is tried to build up a comparison and compatibility matrix in the case of two different fields of urban transformation area in the Adana city. Research findings alongside with two other examined renovation / conversion areas` ecological conditions, could be possibly implemented to improve projects and practice areas in the neighbor urban structure with similar ecological basis either in terms of building structural masses or outdoor living areas.