Kranial ossifikasyonun gelişim süreçlerinin Bufotes variabilis (Anura:Bufonidae)'te yaş iskelet ve histolojik yöntemlerle incelenmesi ve yakın türlerle karşılaştırılması
Investigation of development process of cranial ossification in Bufotes variabilis (Anura:Bufonidae) with double stain and serial section and comparison with related species
  1. Tez No: 374712
  2. Yazar: ELİF YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR KAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Anatomi, Histoloji ve Embriyoloji, Anatomy, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Bufotes variabilis, Geometrik morfometrik analizi, Sütur morfolojisi, Bufotes variabilis, Geometric morphometrics, Suture morphology
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Amfibilerin bolluğuna ve çeşitliliğine rağmen, iskelet gelişimi ve ontogenileri ile ilgili çalışma sayısı oldukça azdır. Bu çalışma ile Bufotes variabilis (Pallas, 1769)'in kondrokranial gelişimi ikili iskelet boyaması ve seri kesitlerle incelenmiştir. Ossifikasyon 38. Gosner (1960) evresinde parasphenoid kemiği ile başlamış ve kondrokraniumda meydana gelen temel transformasyonlar da 41. Gosner evresinden sonra meydana gelmiştir. B.variabilis'in hem tür içi, hem de türler arası kranial şekil varyasyonlarını araştırmak için geometrik morfometrik analizleri uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda hem B.variabilis türü içinde, hem de üç familyaya (Bufonidae, Ranidae ve Hylidae) ait türler (B.variabilis, Rana macrocnemis ve Hyla orientalis) arasında önemli ölçüde şekilsel farklılıklar olduğu belirlenmiştir. Kafatası genel bir bakışla bir bütün gibi gözükse de gerçekte bir araya gelmiş çok sayıda kemikten oluşmaktadır. Sütur adı verilen bağlantı bölgeleri, kemikleri bir arada tutan yapılardır. Amfibi kafatasındaki frontoparietal ve posterior süturlar hem yaş iskelet, hem de histolojik açıdan incelenmiş ve söz konusu süturların metamorfozun tamamlandığı 46. Gosner evresine kadar kapanmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Despite amphibian diversification and abundance, the number of studies, which are related to skeletal development and its ontogeny, are considerably limited. Chondrocranial development of Bufotes variabilis (Pallas, 1769) was investigated with double stain and serial section. Ossification starts with the parasphenoid bone at Stage 38 and main transformations in chondrocranium also occur after Gosner Stage 41. Geometric morphometric analysis was performed both for intra and interspecies of cranial shape variation of B.variabilis. As a result of analysis, shape differences were found both species (B.variabilis, Rana macrocnemis ve Hyla orientalis) of three families (Bufonidae, Ranidae ve Hylidae) and within species of B.variabilis. Although cranium seems as a whole in overview look, actually it is composed of a lot of bones, which were together. Binding sites that is called suture are structures, which keep them together. Frontal and posterior sutures in amphibian cranium were investigated in terms of double stain and serial section and sutures in question were observed that they are not fused until Stage 46, which is the end of metamorphosis.