İyodin soğurma hücresi ile hassas dikine hız ölçümleri
Precise radial velocities measurements with iyodin absorption cell
- Tez No: 374713
- Danışmanlar: PROF. DR. VAROL KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
- Anahtar Kelimeler: iyodin soğurma hücresi, ötegezegen, hassas dikine hızlar, Iodine absorption cell, exoplanet, precise radial velocity
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Iyodin soğurma hücresi Dünya üzerindeki tüm araştırmacılar tarafından ötegezegen keşifleri ve astrosismoloji alanında yıldız salınımlarının takibi ve yıldız atmosferlerindeki türbülans hareketlerinin izlenmesi gibi düşük genlikli hız alanlarının gözlemsel olarak algılanmasına imkan verdi. Özellikle ötegezegen keşifleri geçtiğimiz son yıllarda astronomi alanında oldukça heyecan verici bir çalışma alanı oldu. Bu çalışmada yıldızların tayfsal gözlemlerinden dikine hız ölçümleri için kullanılan yöntemlerin zaman içindeki gelişimine değinilmiştir. Tüm bu yöntemler arasında en iyi sonucu veren yöntemler karşılaştırılmıştır. Bu yöntemler arasında en iyi sonucu verenlerden biri olan iyodin soğurma hücresi yöntemi kullanılarak seçilen bazı G tayf türü yıldızların gözlemleri TUG'da gerçekleştirilmiş ve tayfsal indirgemeleri yapılmıştır. İndirgenen tayflardan dikine hız analizi gerçekleştirmek için IDL yazılım programında tamamen özgün bir yazılım geliştirildi ve gezegene sahip olduğu bilinen 51 peg yıldızının gözlemleri analiz edildi.
Özet (Çeviri)
The Iodine absorption cell has been used by many researchers for exploring exoplanets and observing low amplitude velocity fields such as tracing stellar oscillations and tracking turbulence in stellar atmospheres in the field of Asteroseismology. Particularly exoplanet explorations has become a very exciting research field of Astronomy in recent years. In this study, development of radial velocity measurement methods through stellar spectrum observations was examined. Methods with most accurate results amongst others were compared. Some of the stars with G type spectrum were selected to be observed by using Iodine absorption cell, which is one of the methods with most accurate results. Observations were carried out at TUG (Tübitak National Observatory) and spectral reductions were performed. In order to analyze radial velocity from reduced spectrums, an original software was developed with IDL programming language and observations of 51 peg star, which is known for having an orbiting planet, were analyzed.