İç anadolu bölgesinde konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ile stiloid proçesin morfometrik olarak değerlendirilmesi
Morpometric evaluation of the styloid process by cone beam computed tomography in the central anatolia region
- Tez No: 714170
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELDA MISIRLIOĞLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi, Morfometri, Stiloid proçes, Stiloid proçes açılanması, Cone Beam Computed Tomography. Morphometry, Styloid process, Styloid process angulation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Stilohiyoid ligament ossifikasyonu, panaromik görüntülerde çoğunlukla tesadüfi bir bulgu olarak saptanmaktadır. Her yaştan bireyde, ligamentin en azından bir kısmında kalsifikasyon görülebilir. Çalışmamızda Stiloid proçesin anatomisi ve lokalizasyonu belirlenerek baş-boyun bölgesinde planlanan operasyonlarda stiloid proçesin yeri ve önemi vurgulanmıştır. Semptomatik hastalarda sadece stiloid proçesin uzunluğu değil, angulasyon değerleri de önemlidir. APA'daki değişiklikler IX-XII. kraniyal sinirlerin arteria karotis interna ve vena jugularis internanın kompresyonuna neden olması ile bazı semptomlar ortaya çıkabilir. Uzamış stiloid proçes veya kalsifiye olmuş stilohyoid ligament hakkında pek çok çalışma yapılmıştır. Yaş, cinsiyet, sağ-sol farkı, TME ile ilişkisi, ırksal farklılıklar, genetik faktörler gibi çeşitli parametrelere bakılarak stiloid proçes ile arasındaki ilişki değerlendirilmiştir. Çalışmamızın amacı orofasiyal bölgede kas ve iskelet sistemi nedenli rahatsızlıklar dışında nörolojik, kulak- burun- boğaz, neoplastik, vasküler, veya enfeksiyöz hastalıkların da gelişebileceği düşünülerek; ağrının kraniomandibular veya kraniofasiyal kaynaklı olup olmadığını belirlemenin önemini ortaya koymaktır. Planlanan bu çalışmada Ağız Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim dalı arşivinde kayıtlı ve kraniyofasiyal bölgedeki anatomik yapıların uzunluğunun tam olarak ölçülebildiği üç boyutlu konik ışınlı bilgisayarlı tomografik görüntüler analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Stylohyoid ligament ossification is mostly detected as an incidental finding on panoramic images. Calcification can occur in at least part of the ligament in individuals of all ages. In our study, the anatomy and localization of the styloid process was determined and the place and importance of the styloid process in operations planned in the head and neck region was emphasized. In symptomatic patients, not only the length of the styloid process but also the angulation values are important. Some symptoms may occur when changes in the APA cause compression of the IX-XII cranial nerves of the arteria carotid interna and vena jugularis interna. Many studies have been done on the elongated styloid process or the calcified stylohyoid ligament. The relationship between the styloid process and the styloid process was evaluated by looking at various parameters such as age, gender, right-left difference, relationship with TMJ, regional differences, and genetic factors. The aim of our study is to reveal the importance of determining whether the pain is of craniomandibular or craniofacial origin, considering that ear-nose-throat, neurological, vascular, neoplastic or infectious diseases may also develop in the orofacial region, apart from diseases caused by the musculoskeletal system. In this planned study, three-dimensional cone-beam computed tomographic images recorded in the archive of the Department of Oral and Maxillofacial Radiology and in which the length of anatomical structures in the craniofacial region can be precisely measured were analyzed.