Isolation and characterization of saponins from Astragalus halicacabus and Astragalus melanocarpus species
Astragalus halicacabus ve Astragalus melanocarpus türlerinden 374718saponinlerin izolasyonu ve karakterizasyonu
- Tez No: 374718
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ANIL, PROF. DR. ÖZGEN ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Leguminosae, Astragalus halicacabus, Astragalus melanocarpus, sikloartan, oleanan, maltol, saponin, Leguminosae, Astragalus halicacabus, Astragalus melanocarpus, cycloartane, oleanane, maltol, saponin
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Astragalus L., yaklaşık 3000 türle Leguminosae familyasındaki en geniş cinstir. Türkiye florasında 224 tanesi endemik olmak üzere toplam 445 türle temsil edilmektedir (Davis, 1970; Aytaç, 2000). Astragalus türlerinin kökleri çok eski yıllardan beri halk arasında terlemeyi önleyici, tonik ve diüretik olarak kullanılagelmektedir. Ayrıca yine şeker hastalığının, nefritin, löseminin ve rahim kanserinin tedavisinde kullanım alanı bulmaktadır (Tang and Eisenbrand, 1992). Anadolu'da, Türkiye'nin Güney-Doğusu'nda Astragalus köklerinin sulu ekstreleri geleneksel olarak lösemiye karşı ve yara iyileştirici olarak kullanılmaktadır (Çaliş et al.,2008; Bedir et al., 2000). Astragalus köklerinin bilinen biyolojik aktif bileşenleri, polisakkaritler ve saponinler olmak üzere iki temel kimyasal bileşik sınıfında toplanmıştır (Tang and Eisenbrand, 1992). Bugüne kadar 400'dan fazla sikloartan yapısında saponin tanımlanmış ve bunların arası yaklaşık 200 Astragalus cinsinden izole edilmiştir (Mamedova and Isaev, 2004; Li-Peng et al., 2013). Sikloartan yapısındaki saponinlerin en zengin kaynağını oluşturan Astragalus (Leguminosea) cinsine ait türler, bu türlerin ekstreleri ve bunlardan izole edilen bileşikler, bağışıklık uyarıcı, karaciğer koruyucu, antioksidan, antiviral, ateş düşürücü, kardiovasküler, iltihap giderici ve anti kanser etkiler göstermeleri nedeniyle giderek artan bir şekilde ilgi odağı haline gelmiştir (Rios and Waterman, 1997; Verotta El-Sebakhy, 2001). Türkiye Astragalus türlerinden biyolojik olarak aktif bileşiklerin izolasyonuna ilişkin devam eden çalışmalarımız kapsamında Astragalus halicacabus Lam.ve Astragalus melanocarpus Bunge. bitkileri çalışılmıştır. Astragalus halicacabus bitkisinden 1 yeni sikloartan-tipi glikozit (halicacoside A, AHa1), 1 yeni maltol glikozit (halicacoside B, AHa2) ile birlikte 7 bilinen sikloartan-tipi glikozit (3-7) ve 1 bilinen maltol glikozit (10) izole edilmiştir. Astragalus melanocarpus bitkisinden 3 yeni saponin ile birlikte 7 bilinen saponin izole edilmiştir. İzole edilen bu bileşiklerin yapıları, 1D ve 2D- NMR teknikleri, ESIMS ve HRMS analizleri kullanılarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Astragalus L. (Leguminosae), one of the largest genera of flowering plants with about 3000 species, is represented in the flora of Turkey by 445 species, of which 224 are endemic (Davis, 1970; Aytaç, 2000). The roots of Astragalus species represent a very old and well-known drug in traditional medicine for its usage as an antiperspirant, tonic and diuretic. It has also been used in the treatment of diabetes mellitus, nephritis, leukemia and uterine cancer (Tang and Eisenbrand, 1992). In the district of Anatolia, located in South Eastern Turkey, an aqueous extract of the roots of Astragalus is traditionally used against leukemia and for its wound-healing properties (Çaliş et al.,2008; Bedir et al., 2000). Modern pharmacological studies of Astragalus species indicated the multiple biological activities, such as antioxidative, immunomodulation, Cardiovascular, cerebrovascular diseases, neurodegenerative diseases, liver diseases, infectious diseases and antiviral properties, etc (Li-Peng et al., 2013). Known biologically active constituents of Astragalus roots represent two major classes of chemical compounds, polysaccharides and saponins (Tang and Eisenbrand, 1992; Li-Peng et al., 2013). Up to now, more than 400 cycloartane-type saponins were determined and around 200 of them were isolated from Astragalus genus (Mamedova and Isaev, 2004; Li-Peng et al., 2013). Furthermore, the species of Astragalus genus (Leguminosae) which is the richest source of cycloartane type saponins have attracted increasing interest because of their extract's and isolated compound's wide range of biological activities known as anti inflammatory, hepatoprotective, antipyretic, immunostimulant and anti cancer (Rios and Waterman, 1997; Verotta El-Sebakhy, 2001) . Our ongoing research of new bioactive compounds from Turkish Astragalus species, we carried out a study on two Astragalus species, namely Astragalus halicacabus.Lam. and Astragalus melanocarpus Bunge. One new cycloartane-type triterpene glycoside (halicacoside A, AHa1) , one new maltol glycosides (halicacoside B, AHa2), were isolated from Astragalus halicacabus along with seven known cycloartane-type glycosides (3-7) and one known maltol glycosides (10). Moreover, three new saponins were isolated from Astragalus melanocarpus along with five known compounds. Their structures were established by the extensive use of 1D and 2D-NMR experiments along with ESIMS and HRMS analysis.