Ekmek üretiminde kullanılan ham suyun arıtım proseslerinin ve su kalitesinin incelenmesi
Investigation of the water treatment processes and the quality of raw water used in bread production
  1. Tez No: 374725
  2. Yazar: SELİN ÖZGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMİH ÖTLEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ekmek üretimi, elektrodiyaliz membran, anofiltrasyon, su kalitesi, ters ozmos
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışma E.Ü. Kimya Mühendisliği Bölümü‟ nde bulunan laboratuvar ölçekli ters ozmos membran test sistemi (SEPA CF II GE Osmonics)kullanılarak gerçekleştirilmiştir. çalışmada; İzmir‟ de faaliyet gösterenbir ekmek fabrikasından alınan ham su ve ara kademe suyundan, ekmek üretiminde kullanılacak kalitede su üretimi için nanofiltrasyon ve ters ozmos gibi membran arıtma yöntemlerinin uygulanabilirliği araştırılmıştır. Bu amaçla, laboratuvar çalışmalarında farklı tipte membranlar ile aynı çalışma koşulları altında çalışılmıştır.Kullanılan membran tipinin ,ürün su kalitesi üzerine etkisi incelenmiş ve membran performansları karşılaştırılmıştır. Tez çalışmasında ayrıca, İzmir‟ de faaliyet gösteren ekmek fabrikasında n alınan ters ozmos çıkışı atık suya (konsantre) elektrodiyaliz (ED) işleminin uygulanması ile ters ozmos çıkışı atık sudan, suyun geri kazanılıp işletme içinde yeniden kullanılabilirliği araştırılmıştır.çalışma sonuçları incelendiğinde, tüm membranlardan elde edilen ürün suyu kimyasal kalitedeğerleri , ekmek üretimine uygun kalitedeve„İnsani Tüketim maçlı Sular Hakkındaki Yönetmelik‟hükümlerindeki değerlere uygun niteliktedir. İzmir‟ de faaliyet gösteren ekmekfabrikasından alınan ters ozmos çıkışı atık suya elektrodiyaliz işleminin uygulanması ile suyun iletkenliği ve sertliği yüksek oranda azaltılarak konsantreden suyun geri kazanılması sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was performed with labor atory scale reverse osmosis membrane test system (GE - Osmonics SEPA CF II) at Chemical Engineering Department of Ege University . In this study, the applicability of treatment methods such as nanofiltration and reverse osmosis was investigated for water pro duction to be used in the quality of bread production from raw water and intermediate stage water is taking from bread factory operating in Izmir. For this purpose, it was studied with different types of membranes under the same working condit ions in the l aboratory studies. It was investigated the effect of using membrane type on product water quality and membrane performances were c ompared. The quality of product water values were compared with the values of „ Regulation on Water Intended for Human Consumpt ion‟ . It was investigated the application of electrodialysis process to waste water in the output of reverse osmosis is taking from bread factory operating in Izmir for the re - use of water in the bread factory. Fo r this purpose, it was intented that water recovery from concentrate with electodialysis process. Resu l ts of studies showed that , o btained product wate r chemical quality values from all membrane are suitable the values of „Regulation on Water Intended for Human Consumption‟. W ater recovery from th e concentrate stream of RO process of bread factory was carried out by reducing w ater conductivity and hardness highly with the applica tion of electrodialysis process. Key words : Bread production, electrodialysis, membrane, nanofiltration, reverse osmosis, water, water quality