Akuakültürde kullanılan mikroalglerin fotobiyoreaktörde üretimi
Production of microalgae in photobioreactor which use in aquaculture
- Tez No: 374724
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EDİS KORU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Mikroalg üretimi, fotobiyoreaktörler, akuakültür, biyomas, Microalgae produce, photobioreactors, aquaculture, biomass
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Mikroalgler, biyoteknolojinin önemli çalışma konularından biridir. Günümüzde besin kaynağı, mineral kaynağı, hayvan yemi, gübre olarak, atıkların arıtılmasında, dişçilikte, alkol, ilaç, kâğıt, kauçuk, boya, tekstil, kozmetik, gıda, akuakültür ve yetiştiricilik, deri sanayilerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Farklı sanayi alanlarında hammadde olarak kullanılan mikroalgler birçok şekilde üretilebilmektedir. Artan kirlilik, açık sistemlerde üretimin zorluğu, verimin düşmesi, istenilen kalitede ürün elde edilememesi gibi çeşitli abiyotik ve biyotik faktörlerin değişmesinden dolayı kapalı sistemde üretimi mümkün kılan sistemlere yönelim artmıştır. Bu noktada fotobiyoreaktörler ön plana çıkmıştır. Fotobiyoreaktörler ışık kaynağından maksimum düzeyde yararlanmayı sağlayan, kontrolü kolay, ele alınan türlerin gelişimlerini maksimum düzeyde tutabilen, daha kısa sürede daha fazla ürün eldesine imkân tanıyan sistemlerdir. Birçok fotobiyoreaktör modeli olmasına rağmen, dünyada en çok tercih edilen ve yaygın olarak kullanılan tübüler fotobiyoreaktörlerdir. Özellikle akuakültürde kullanılmak üzere üretimi hedeflenen mikroalg türleri tübüler fotobiyoreaktörde kullanıldığı takdirde sürekli kültürlerin sürdürülebilirlik çalışmalarına da katkı sağlayacağı, zamandan ve yerden tasarruf sağlayan bu sistem sayesinde birim alanda maksimum verimle ürün elde edileceği öngörülmektedir. Ayrıca kontrol edilebilir sistemler olması, bakımlarının hızlı ve kolay sağlanması gibi daha birçok avantajları göz önünde bulundurulduğunda en iyi üretim modeli olan fotobiyoreaktörlerin ülkemizde de yaygınlaştırılması sağlanacaktır.
Özet (Çeviri)
Microalgae is one of the important study topics of biotechnologie. Today it is commonly used as the source of nutrition, source of mineral, provender, fertilizer, purify of waste and also used in dentistry, alcohol, medicine, paper, rubber, dye, textile, cosmetic, food, aquaculture, leather industries. Microalgae that is the raw material of many sections of industries can be produced in many ways. Because of the change in an account of various abiotic and biotic factors such as increased pollution, challange of manufacture in open systems, decrease in efficiency, lack of effectual quality product; orientitation toward systems that make production possible in close systems has been increased. At this point, photobioreactors have been foregrounding. Photobioreactors are systems that have entitled to benefit with maximum level from the light source, are easy to control, that can achieve maximum level of development of species that are dealt with and can produce the products within shorter time and in an abundant number. Although there are many types of photobioreactors, tubular photobioreactors are the most preferred ones to use commonly in the world. It is especially thought that if microalgae species that are target to produce are used in aquaculture in tubular photobioreactors, it will contribute to continuous cultures' sustainability studies, will gain from time and land and thorough this system the products will be produced within unit land and maximum efficiency. Besides, thinking their many advantages such as being controllable systems, quickness and ease of their cares, photobioreactors which are the best production models will become prevalent in our country, too.