İnsan vücudunda yapılan uzunluk ölçümlerinin standardizasyonu ve bireyselleştirilmesi
Standardization and individualization of length measurements on human body
- Tez No: 374888
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ BAŞTERZİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anatomi, Antropoloji, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Anatomy, Anthropology, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Antropometri, uzunluk ölçümü, standardizasyon
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Antropometri yunanca anthropo(insan) ve metrikos(ölçme) sözcüklerinden türetilmiştir. Antropometri, insan vücudunun ya da vücudun bir bölümünün ölçülerini ve orantılarını inceleyen bilim dalıdır. Bu ölçüm ve orantıların tanımlanmasında antropolojik noktalar önem taşır.(1-4) Fiziki antropometrinin konuları içinde olan, insan vücudunda yapılan uzunluk ölçümleri; Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi, Ortopedi ve Travmatoloji, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Anesteziyoloji, Radyoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Anatomi gibi birçok tıp alanında kullanıldığı gibi insanların kullanımına sunulan ürünlerin tasarımında ve üretiminde devreye giren birçok mühendislik alanında kullanılmaktadır.(5) Bugüne kadar yapılan antropometrik çalışmalarda boy, vücut proporsiyonları, coğrafi bölge, sosyokültürel düzey, genetik gibi birçok parametrenin birbirleri ile ilişkileri araştırılmıştır. Vücut proporsiyonları arasındaki orantısal ilişkileri ortaya koyan kabul görmüş kurallar mevcuttur.(6) Günümüzde yapılan uzunluk ölçümlerinde her ne kadar standardize metrik sistem kullanılıyor olsa da, bu ölçüm sonucunda elde edilen her '' 1 cm.'' uzunluk, boyları farklı olan bireyler için farklı anlamlar ifade etmektedir. Çalışmamızın amacı; insan vücudu üzerinde yapılan uzunluk ölçümlerinin standardizasyonu ve bireyselleştirilmesidir. Çalışmaya Mersin Üniversitesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Polikliniği'ne başvuran 0-65 yaş arası 90 hasta ve gönüllüler dahil edildi. Büyüme ve gelişmeyi etkileyecek herhangi bir bilinen hastalığı olan veya uzunluk alınacak ekstremiteye ait sakatlığı olan bireyler çalışma dışı tutuldu. Çalışmaya dahil edilen bireylerde tahta metre ile boy uzunluğu, esnek olmayan mezura ile ön kol uzunluğu, bacak uzunluğu ve 1mm. hassasiyetli kumpas ile parmak uzunluğu ölçüldü. Ölçüm sonuçlarında, boy uzunluğuna göre çalışma grubunun ortancası bulundu ve bireylerin ekstremiteleri üzerinde yapılan uzunluk ölçümleri tahmin edilmeye çalışıldı. Ölçülen uzunlukların standardize değerleri hesaplandı. Bu tahminler ve standardize değerler istatistiksel olarak değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
The word“Antropometria”is derived from the Greek words, anthropo (human being) and methricos (measurement). Anthropometria is interested by the ratios and measurements of whole or part of human body. For the first time it is defined by Alphonse Bertillone at 1879. The anthropologic points are essential for defining of these measurements and ratios. (1-4) The measurements, included by physical anthropometric issues, performed for measuring the length human body, are used by Plastic Reconstructive and Aesthetic Surgery, Orthopaedics and Traumatology, Physical Medicine and Rehabilitation, Anesthesiology, Radiology, Pediatrics, Anatomy as well as many fields of enginerring applications for designing or producing new products. (5) The previous anthropometric studies were designed to investigate the relations between the parameters; height, body proportions, geographical regions, social and cultural level and genetics. There are some accepted rules that manifests the rational relations of body proportions. (6) Currently, despite of usage of standardised metric system for length measurements, every“1 centimeter”length obtained by these measurements worth different meanings for different individuals. The aim of our study is to standardise and individualise the human body measurements. Ninety patients and volunteers between 0 to 65 years old who admitted to Mersin University Plastic Reconstructive and Aesthetic Surgery policlinics were included to the study. If the subject had any disorder to prevent growth and development or any disabling deformity of the extremity excluded from the study. The height measured by a wooden meter, the forearm and the crus measured by a non-elastic tapeline and the finger length measured 1 milimeter sensitive calliper. In the measurement results, the mean value of height for the study group has been found and the prediction of extremity length of individuals has been performed. The standardised values of measured lengths were calculated. These predictions and standardised values were evaluated by statistically. Keywords anthropometry, length measurement, standardisation.