Adölesan idiyopatik skolyozun cerrahi tedavisinde posterior enstrümantasyon ve füzyon sonuçlarımız
Outcomes of posterior instrumentation and fusion in adolescent idiopathic scoliosis
  1. Tez No: 374891
  2. Yazar: TÜNCAY AKALAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABTULLAH MİLCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Anterior, posterior, spinal, füzyon, cerrahi, tedavi, enstrümantasyon, Anterior, posterior, spinal, fusion, surgery, treatment, instrumentation
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Omurganın en yaygın deformitelerinden biri olan skolyoz eski çağlardan beri bilinmekte olup hastalar üzerinde sosyal ve psikolojik baskı oluşturmaktadır. Doğal seyri konusunda yeterli bilgi sahibi olunmakla birlikte, etiyolojisi tam anlamıyla ortaya konamamıştır. İdiopatik skolyoz karmaşık üç boyutlu bir deformitedir. Tüm skolyozların %80'ni oluşturan adolesan idiyopatik skolyozda (AIS) bel ve sırt ağrısı, dengenin bozulması ve kozmetik deformite başlıca doktora başvuru sebepleridir. Vertebral kolonun hareketliliğini koruyarak eğriliği düzeltmek her zaman mümkün olmamaktadır. Cerrahi girişimler hareketli segmentleri ortadan kaldırmakta, hatta bazen belirgin denge bozukluklarına neden olabilmektedir. Bu nedenle AIS tedavisinde arayışlar halen devam etmektedir. 2007 ile 2014 tarihleri arasında Adölesan İdiyopatik Skolyoz tanısı konulmuş ve posterior enstrümantasyon ile füzyon operasyonu uygulanmış, son kontrole gelen, yeterli takip ve dökümantasyona sahip 29 hasta dahil edildi. Hastalara son kontrollerinde SRS-22r anketi doldurtulmuştur. Bu çalışmanın amacı cerrahi tedavi gerektiren AIS hastalarında üçüncü kuşak enstrümantasyon sistemi kullanılarak gerçekleştirilmiş olan posterior hibrid enstrümantasyon girişimleri retrospektif olarak değerlendirerek, deformitenin her üç düzlemde düzeltilmesinde etkinliği, elde edilen düzelmenin takip süresi içindeki seyri, yöntemin denge parametrelerine etkilerini, ortaya çıkmış olan komplikasyonları belirlemek, yöntemin avantaj ve dezavantajlarını ortaya koymaktır. Uygulanan girişimde uygun alt ve üst segmentlerin enstrümantasyon seviyeleri seçildiğinde koronal planda ve denge parametrelerinde tatminkâr düzelme sağlanmakta, fizyolojik sagital eğimler korunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Scoliosis has been known as one of the common spinal deformities that has been a social and psychological problem since ancient years. Although there is enough information about the progression, the ethiology of the disease has not still been clarified. Idiopathic scoliosis is a complex three dimentional deformity. Back pain, imbalance, cosmetic deformity are the leading complaints of Adolescent Idiopathic Scoliosis AIS which is 80 % of all the scoliotic cases. Correction of the deformity while preserving the mobility of the spine is not always possible. Surgical procedures often interefering with the mobile segments sometimes cause evident imbalance.Therefore treatment of AIS is still an issue of interest. Between 2007 and 2014, the patients diagnosed as adolescent idiopathic scoliosis and treated with posterior instrumentation and fusion were included in this study. Twenty-nine patients admitted for last follow-up and SRS-22 questionnaire were applied to these patients. The aim of this study is to show the posterior interventions using third generation instrumentation system on the patients who required surgical treatment, the effect on correction of deformities on each three planes, the follow up of the provided correction, the effect of technique on balance parameters, to determine complications, to expose the advantages and disadvantages of technique retrospectively. This procedure provides satisfactory balance parameters and correction in coronal plane, and the phsyologic sagittal curves are preserved if the proximal and distal segment levels of instrumentation are appropriate.