Polikistik over sendromu tanısı almış hastalarda thrombin activatable fibrinolysıs inhibıtor (TAFI) düzeylerinin araştırılması
Investigation of thrombin activatable fibrinolysis inhibitor (TAFI) levels in patients with polcystic ovar syndrome
  1. Tez No: 374984
  2. Yazar: METİN GÜLDAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜNDÜZ ÖZLEM ALTINKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: PCOS, TAFI
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı polikistik over sendromu (PKOS) tanısı almış kadınlarda fibrinolizisin potent inhibitörlerinden olan thrombin activatable fibrinolysis inhibitor (TAFI) düzeyini araştırmak ve sonuçlarımızı literatürdeki çalışmalarla karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Prospektif olarak planladığımız bu çalışmaya Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları Ana Bilim Dalı polikliniğine Temmuz 2013-Şubat 2014 tarihleri arasında başvurmuş 2003 Revize Rotterdam tanı kriterlerine göre PKOS tanısı almış 38 hasta ile 37 sağlıklı gönüllü alındı. PKOS ve kontrol grubunu oluşturan katılımcıların demografik özellikleri not edildi, vücut kitle indeksi (VKİ), sistolik ve diastolik kan basınçları ölçüldü, bel/kalça oranları (BKO) hesaplandı. Katılımcıların açlık glukoz düzeyi, luteinize edici hormon (LH), folikül stimule edici hormon (FSH), dehidroepiandrosteron sülfat (DHEAS), serbest testosteron, International Normalised Ratio (INR), protrombin zamanı (PT), aktive parsiyel tromboplastin zamanı (APTT) değerleri belirlendi, modifiye Ferimann Gallwey Skorlaması (mFGS) yapıldı. LH/FSH oranları hesaplandı, HOMA-IR (homeostatic model assessment-insulin resistance) indeksleri belirlendi. TAFI düzeyleri IMUCLONE TAFI ELISA test kiti ile ölçüldü. Verilerin değerlendirilmesinde istatistiksel olarak student T test ve Mann-Whitney U testleri kullanıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the plasma levels of thrombin activatable fibrinolysis inhibitor (TAFI), a potent inhibitor of fibrinolysis, in women with polycystic ovary syndrome (PCOS). Methods: 38 women with PCOS and 37 healthy controls, attented to Adnan Menderes University, Department of Obstetrics and Gynecology, were recruited for this prospective study during July 2013-February 2014. Demographic features, body mass index (BMI), waist hip ratio (WHR), systolic, diastolic arterial blood pressures and modified Ferriman Gallwey (mFG) scores were noted. Laboratory tests included fasting glucose, fasting insulin, luteinizing hormone (LH), follicle stimulating hormone (FSH), dehydroepiandrosterone sulfate (DHEAS), free testosterone, International Normalised Ratio (INR), prothrombin time (PT), Activated Partial Thromboplastin Time (APTT). LH/FSH ratio and homeostatic model assessment-insulin resistance (HOMA-IR) were calculated. TAFI levels were measured using IMUCLONE TAFI ELISA test. Student T and Mann-Whitney U tests were used for statistical analyses. A p-value less than 0.05 was considered statistically significant. Results: TAFI, fasting insulin, DHEAS, LH and free testosterone levels, HOMA-IR, LH/FSH ratio, WHR, mFG scores were found to be significantly higher in PCOS group than the control group. No significant difference was found in age, BMI, systolic and diastolic blood pressures, fasting glucose levels, FSH levels, INR, PT, APTT.