Premenstrual sendromda beslenme durumu ve yeme tutumunun değerlendirilmesi
Evaluation of nutritional status and eating attitude in premenstrual syndrome
  1. Tez No: 375009
  2. Yazar: KÜBRA IŞGIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEHRA BÜYÜKTUNCER DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: premenstrual sendrom, beslenme durumu, yeme tutumu, premenstrual syndrome, nutritional status, eating attitude
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışmanın amacı, premenstrual sendromda (PMS) diyetin rolü ile PMS olan ve olmayan adölesan bireylerin beslenme durumları, besin tercihleri ve yeme tutumu ile antropometrik ölçümler ve kemik mineral yoğunluğu gibi diyet ile ilişkili parametreleri incelemektir. Çalışmada lisede öğrenim gören, 13-19 yaşlarındaki 383 öğrencinin PMS durumunu saptamak için Premenstrual Sendrom Ölçeği (PMSÖ) kullanılmış ve PMS prevalansı %55.9 olarak saptanmıştır. PMS'li bireylerde depresif duygulanım %88.8, anksiyete %53.7, yorgunluk %93.5, sinirlilik %91.6, depresif düşünceler %77.1, ağrı %76.6, iştah değişiklikleri %74.8, uyku değişiklikleri %73.8, şişkinlik %52.3 oranında görülmektedir. Katılımcıların çoğu orta düzeyde fiziksel aktiviteye sahipken; ağır aktivite düzeyine sahip bireyler PMS'li olmayanlarda daha yüksek orandadır (p>0.05). PMS'lilerin %79'unda, PMS'li olmayanların %69.2'sinde dismenore durumuna rastlanmaktadır (p0.05). PMS'li bireylerin %68.5'i, PMS'li olmayan bireylerin ise %64.0'ü yüksek glisemik indeksli bir diyet almaktadır (p>0.05). PMS'li bireylerde tiamin, D, E ve C vitaminleri, magnezyum, bakır, manganez alımı daha fazla; A, K vitaminleri, niasin, biotin, folik asit, ve B12 vitaminleri ile sodyum, potasyum, kalsiyum, fosfor, kükürt, klor, demir, çinko alımları daha düşüktür (p>0.05). Yağdan gelen enerji oranı açısından iki grupta da premenstrual dönem ve menstrual dönem arasında önemli bir fark mevcuttur (p0.05); PMS'li olmayan bireylerde farklılık söz konusudur (p0.05). Vücut yağ kütlesi ve yağ oranı, obezite derecesi, PMS'li bireylerde daha yüksek iken; yağsız vücut kütlesi, iskelet kas kütlesi, toplam mineral miktarı, kemik mineral yoğunluğu daha düşüktür (p>0.05). Görüldüğü gibi, PMS beslenme durumu ve yeme tutumu ile ilişkilidir ve PMS semptomlarını önlemek için uygun bir beslenme ve yaşam tarzının geliştirilmesi önemlidir. Bu durumun detaylı incelenmesi için daha büyük çaplı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The objective of this study was to examine the role of diet in premenstrual syndrome (PMS) and to determine nutritional status, food preference, eating attitude and also parameters related to diet such as anthropometric measurements and bone mineral density in participants with PMS and without PMS. Premenstrual Syndrome Scale (PMSS) was used to determine the status of PMS on 383 high school students, aged 13-19 and prevalance of PMS was found to be 55.9%. According to PMSS subscales, 88.8% of students with PMS had depressive feelings, 53.7% had anxiety, 93.5 % had fatigue, 91.% had irritability, 77.1% had depressive thoughts, 76.6% had pain, 74.8% had changes in appetite, 73.8 % had changes in sleeping habits, 52.3 % had swelling. Vigorous activity level was more common in people without PMS than people with PMS, while most of participicants had moderate activity level (p>0.05). Dysmenorrhea was seen in 79% of people with PMS and 69.2% of people without PMS (p0.05). Dietary glycemic index was in high level in 68.5% of people with PMS and 64.0% people without PMS (p>0.05). In people with PMS, thiamine, vitamin E, vitamin D and vitamin C, magnesium, copper, manganese intakes were higher; vitamin A and K, niacin, biotin, folic acid, vitamin B12 and sodium, potassium, calcium, phosphorus, sulphur, chlor, iron and zinc intakes were lower than the others (p>0.05). The percent of energy from fat was significantly different in premenstrual and menstrual period in both of groups (p0.05), there was a significant difference in group without PMS (p0.05). Fat free mass, skeletal muscle mass, total mineral mass, bone mineral content were lower; while body fat mass, percent of body fat, obesity degree were higher in PMS group (p>0.05). As seen, PMS is related to nutritional status and eating attitude and having an appropriate nutrition and life style is important to prevent PMS symptoms. Further studies are needed to be examined of this situation in detail.