Premenstrual sendrom ile algılanan stres ve gece yeme sendromu ilişkisi
The relationship of premenstrual syndrome, perceived stress and night-eating syndrome
  1. Tez No: 746440
  2. Yazar: RABİA KAHVACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEZİBAN AMANAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Gece Yeme Sendromu, Premenstrual Sendrom, Stres, Night Eating Syndrome, Premenstrual Syndrome, Stress
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Amaç: Bu çalışma, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü öğrencilerinde premenstrual sendrom (PMS) ile algılanan stres ve gece yeme sendromu arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma analitik ve kesitsel tipte yapılmış bir çalışmadır. Araştırma Haziran 2020- Şubat 2022 tarihleri arasında Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Ebelik Bölümünde öğrenim gören 236 öğrenci (PMS olan: 102, PMS olmayan: 134) ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri Birey Tanıtım Formu, Premenstrual Sendrom Ölçeği (PMSÖ), Algılana Stres Ölçeği (ASÖ) ve Gece Yeme Anketi (GYA) ile toplanmıştır. Verilerin analizinde ki-kare, t testi, Mann Whitney U testi, Pearson Korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada PMS olan grupta gece yeme sendromu görülme oranının (%44,1) PMS olmayan gruba (%28,4) göre daha yüksek olduğu ve bu farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptanmıştır. Araştırmada PMS olan grupta yer alan öğrencilerin (ASÖ: 51,61±6,25, GYA: 29,96±6,21) puan ortalamalarının PMS olmayan grupta yer alan öğrencilere göre (ASÖ: 40,25±3,62, GYA: 18,32±5,84) daha yüksek olduğu ve yapılan istatistiksel analizde bu farkın önemli olduğu görülmüştür. Ayrıca araştırmada PMS olan ve PMS olmayan gruplarda yer alan öğrencilerin; algılanan stres düzeyleri ile gece yeme varlığı arasında istatistiksel olarak pozitif yönde yüksek düzeyde ilişki saptanmıştır. Sonuç: Bu çalışmada, PMS olan öğrencilerin PMS olmayan öğrencilere göre daha fazla gece yeme sendromu rahatsızlığı yaşadığı, daha yüksek algılanan stres düzeyine sahip olduğu görülmüştür. Ayrıca PMS olan ve olmayan öğrencilerde, premenstrual sendrom görülme durumu arttıkça, gece yeme sendromu görülme sıklığının da artığı ve aralarında yüksek şiddetde ilişki bulunduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study was carried out to examine the relationship between premenstrual syndrome (PMS) and perceived stress and night eating syndrome in Aydın Adnan Menderes University Faculty of Health Sciences Department of Midwifery students. Materials and Methods: The research is an analytical and cross-sectional study. The research was carried out with 236 students (with PMS: 102, without PMS: 134) studying at Aydın Adnan Menderes University, Faculty of Health Sciences, Midwifery Department between June 2020 and February 2022. Research data were collected with the Individual Description Form, Premenstrual Syndrome Scale (PMSS), Perceived Stress Scale (PSS) and Night Eating Questionnaire (ADS). Chi-square, t test, Mann Whitney U test, Pearson Correlation analysis were used in the analysis of the data. Results: In the study, it was determined that the rate of night eating syndrome (44.1%) in the group with PMS was higher than the group without PMS (28.4%), and this difference was statistically significant. In the study, the mean score of the students in the group with PMS (ASÖ: 51.61±6.25, ADL: 29.96±6.21) compared to the students in the group without PMS (ASS: 40.25±3.62, ADL: 18.32±5.84) and statistical analysis showed that this difference was significant. In addition, students in the groups with and without PMS in the study; Statistically, a high level of positive correlation was found between perceived stress levels and the presence of night eating. Conclusion: In this study, it was observed that students with PMS experienced more night eating syndrome and had a higher perceived stress level than students without PMS. In addition, it was concluded that as the premenstrual syndrome prevalence increased in students with and without PMS, the incidence of night eating syndrome increased and there was a high correlation between them.