Smart vehicle security and tracking system
Akıllı araç güvenlik ve takip sistemi
- Tez No: 375105
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YURIY ALYEKSYEYENKOV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Araç Takip Sistemi, Akıllı Araç/Araba, Araç Güvenliği, Vehicle Tracking, Smart Vehicle, Security Vehicle
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Akıllı araç sistemi basit bir sistem aygıtıdır. Kullanıcılar bu sistem aygıtını kendi araçlarına kurabilirler ve herhangi bir zorluk çekmeden kullanabilirler. Sistem, Google Maps kullanılabilen ve ayrıca SMS alıp gönderebilen bütün akıllı telefonlar için etkin/aktiftir. Akıllı araç güvenlik ve takip sistemleri 2 bölümden oluşur. Bunlar donanım ve yazılımdır. Donanım bölümü ise kendi içinde 5 birimden oluşur: GSM modemi, mikrodenetleyici, GPS modemi, Sesüstü Algılayıcı (ultrasonik sensör) ve bir de RFID (radyo frekansı ile tanımlama) modemidir. Donanım bölümünün ilk önemli bileşeni mikrodenetleyicidir. Mikrodenetleyici bu sistemin beynidir. Donanımın bütün birimleri bu mikrodenetleyiciye bağlanır. Arduino Mega 2560 ve Arduino UNO bu sistemi oluşturmak için kullanılır. SIM900 GSM/GPRS modem ise ikinci bileşendir. Bu modem, GSM şebekesine bağlanmak için kullanılır. Ayrıca talimatları alma, gönderme ve uyarmakla sorumludur. GPS modem bu sistemin üçüncü bileşen aygıtıdır. Bu modem aracın pozisyonunu alır ve bu pozisyonun araç sahibinin cep telefonuna gönderilmesini sağlar. Sesüstü algılayıcı (ultrasonik sensör) sistemin dördüncü aygıtıdır. Bu sensör, eğer sürücü meşgulse, konsantrasyonunu kaybederse, kalp krizi geçirirse ya da sürücüyü aracını süremez hale getirecek herhangi bir nedenden dolayı aracın herhangi bir objeye (araba, ağaç, duvar, insan, …) güvenli olmayan bir biçimde, tehlikeli olarak herhangi bir yaklaşımı olursa aracı durdumak için kullanılır. Donanım sisteminde beşinci aygıt olarak ise RFID (radyo frekansı ile tanımlama) kullanılır. Bu bileşen ise aracın kapısı, RFID kart sistemini kullanmadan, illegal olarak açıldığı zaman güvenlik cihazı olarak kullanılır. Bu cihaz, aracın sahibine bu gibi durumlarda uyarı mesajı yollar. Yazılım bu sistemin ikinci parçasıdır. Yazılım sisteminin amacı ise sistemi kontrol etmek ve gözlemektir.
Özet (Çeviri)
The smart vehicle system is a simple system device. Users can install this system device in their vehicles and use it without any difficulty. It is active for any smartphone that can use Google Maps, and send and receive SMS. The smart vehicle security and tracking system consist of two parts: the hardware and the software. The hardware consists of five units: a GSM modem, a microcontroller, a GPS modem, an Ultrasonic Sensor and an RFID modem. The first important component of the hardware is the microcontroller, which is the brain of this system. All hardware units connect to this microcontroller. The Arduino Mega 2560 and Arduino UNO are used to build this system. The second device is the SIM900 GSM/GPRS modem. This modem is used to connect to the GSM network and is responsible for sending and receiving instructions and alerts. The third device in the system is the GPS modem. This modem obtains vehicle position and sending this information to the vehicle owner's mobile phone. The fourth device is the Ultrasonic Sensor. This sensor is used to stop a vehicle when it unsafely approaches any object such as another car, tree, wall, or person if the driver is busy, loses concentration or has a heart attack or any event that causes the driver to be unable to drive. The fifth device in the system is the RFID. This device is used as a security device in cases where the vehicle door is opened illegally without the use of the RFID card system. This device will send an alert to the owner. The software is the second part of this system. The purpose of the software is to control and monitor the system.