Polikistik over sendromu tanılı hastaların tedaviye uyumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of treatment adaptation of the patients diagnosed with polycystic ovary syndrome
- Tez No: 375121
- Danışmanlar: PROF. DR. NERMİN OLGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Polycystıc Ovary Syndrome, BMI
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Acıbadem Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışma polikistik over sendromu tanılı hastaların tedaviye uyumlarını değerlendirmek amacıyla tanımlayıcı olarak yapıldı. Araştırmanın kapsamına 01 Ekim 2013 ile 01 Mayıs 2014 tarihleri arasında Özel bir sağlık kuruluşunun kadın hastalıkları ve doğum polikliniğine başvuran polikistik over sendromu tanılı 108 hasta dahil edildi. Araştırma verileri etik kurul onayı alındıktan sonra karşılıklı görüşerek veri formu uygulanarak elde edildi. Araştırmaya katılanların yaş ortalaması 30,4 ± 6,8 (18-45) , BKI (kg/m2) ortalaması 25,4 ± 4,2 (18,7-37,7) ' dür. Katılımcıların ilk adet görme yaşı 13,2 ± 1,5 (10-16) PKOS tanısı alma yaş ortalaması 22,81' dir. Bu çalışmada hastaların %57,9 (62 kişi) 'u tedavisinde egzersiz önerildiğini, egzersiz önerilen hastaların %51,6 (32 kişi) 'sı egzersiz yapmadığını belirtmişlerdir. Egzersiz önerilen hastaların %38,7 (24 kişi) 'si kendilerine özgü egzersiz programı sunulmadığını belirtmiştir. Hastaların %54,2 (58 kişi) 'si tedavisinde diyet önerildiğini, diyet önerilen hastaların %44,8 (26 kişi)' i diyet yapmadığını belirtmiştir. Diyet önerilen hastaların %36,2 (21 kişi)'si kendilerine özgü diyet programı sunulmadığını belirtmiştir. Tedavisinde günlük önerilen ilaç sayısı bir olanların %95,8'i (69 kişi) ilacını kullandığını belirtirken, %3,6 (3 kişi) 'sı hiç ilaç kullanmıyorum yanıtını vermişlerdir. Sonuç olarak hastalar İlaç, egzersiz ve diyet tedavilerine uymamaktadır. Ayrıca bireye özgü egzersiz ve diyet önerisi sunulmayan hastaların olduğu belirlenmiştir. Kombine tedavinin birarada yürütülmesinin öneminin hastalara anlatılıp takip edilmesini ve değerlendirilmesini, egzersiz ile diyet önerisinin ilgili uzmanlıklar eşliğinde program olarak sunulması ve önemi konusunda danışmanlık hizmetinin verilmesi önermekteyiz. Anahtar kelime: Polikistik Over Sendromu, BKI
Özet (Çeviri)
This study has been performed as descriptive in order to evaluate the treatment adaptation of the patients diagnosed with polycystic ovary syndrome. 108 patients diagnosed with polycycstic ovary syndrome who applied to the obstetrics and gynacology department of a private healthcare facility between the dates 01th of October, 2013 – 01th of May, 2014 were included in the scope of this study. Data of the study was required after ethical approval was taken and interviews were performed. The average age of the participants is 30,4 ± 6,8 (18-45), the average BMI (kg/ m2) is 25,4 ± 4,2 (18,7-37,7). The average age of the first menstruation of the participants is 13,2 ± 1,5 (10-16), the average age when they were diagnosed with PCOS is 22,81. In this study, 57,9% of the patients (62 participants) stated that they were recommended exercise and 51,6% of the patients who were recommended exercise (32 participants) stated that they did not perform exercise. 38,7% of the patients (24 participants) who were recommended exercise stated that they were not given an exercise program which was specific for them. 54,2% of the patients ( 58 participants) stated that they were recommended diet program in their treatment, 44,8% of the patients (26 participants) who were recommended diet program stated that they did not perform diet. 36,2 of the patients (21 participants) stated that they were not recommended diet program which was specific for them. 95,8% of the patients (69 participants) who were recommended 1 medicine per day in their treatment stated that they used the medicine, 3,6% of the patients (3 participants) stated that they did not use any medicine. In conclusion, the patients do not adapt the medication, exercise and diet treatments. It is also found out that there are patients who are not recommended exercise and diet program specific to individual. It is recommended to inform the patient about the importance of performing the combined treatment together and to follow up and evaluate them and it is also recommended to give consultancy service about presenting the exercise and diet recommendation as program with the guidance of related specialities and about its importance.