Servikal radikülopatide ağrı ve nörolojik belirtilerin emg bulgularıyla korelasyonu
Correlation between pain and neurological findings with emg i̇n cervi̇cal radiculopathy
- Tez No: 375131
- Danışmanlar: PROF. DR. HİDAYET REHA KURUOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Servikal radikülopati, Elektromyografi
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Boyun ve üst ekstremite semptomları olan hastalar servikal radikülopati şüphesiyle EMG laboratuarlarına sık refere edilen hasta grubudur. Bu hastaların değerlendirilmesi dikkatli bir klinik öykü ve nörolojik muayene gerektirir. Servikal radikülopati kliniğine uygun olarak dermatomal dağılım gösteren ağrı ve duyusal yakınmalar ile myotomal kas güçsüzlüğü olması tanı için çoğu zaman yeterli olmaktadır. Sinir iletim çalışmaları radikülopati kliniğini maskeleyebilecek diğer patolojilerin dışlanmasını sağlamaktadır. Tanıda en spesifik ve sentitif elektrodiyagnostik yöntem ise iğne EMG'dir. Nörolojik muayene bulgusu olsun veya olmasın üst ekstremiteyle ilgili ağrı ve/veya duyusal yakınmaları olan geniş bir hasta grubundan servikal radikülopati açısından EMG istenmektedir. Bu nedenle çalışmamızda hangi grup hastalarda EMG'nin daha faydalı olacağının saptanması amaçlanmıştır. Bu çalışmada Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim dalı Elektromyografi laboratuarıda Ocak 2006-Ağustos 2012 tarihleri arasında servikal radikülopati EMG'si istenen hastaların sonuçları retrospektif olarak incelenmiştir. Sonuç olarak, anormal nörolojik muayene bulgusu olan hastalarda iğne EMG'de servikal radikülopati saptanma olasılığı, yalnızca ağrı ve duyusal yakınmaları olup nörolojik muayenesi normal olan hastalara kıyasla daha yüksek bulunmuştur. Nörolojik muayenesi anormal olan hastaların %100'ünde iğne EMG'de servikal radikülopati saptanmıştır. Nonspesifik ağrı ve parestezileri olup muayenesi normal olan grupta ise bu oran yalnızca %3,5 bulunmuştur. Muayenesi normal olan hastalarda radikülopatiden ziyade tuzak nöropati gibi periferik nöropatiler daha sık (%16) saptanmıştır. Servikal radikülopatiye yönelik EMG tetkikinin nörolojik muayenesi anormal olan hasta grubunda daha yararlı olacağı sonucuna varılmıştır. Bu sonuçlar göz önünde bulundurularak hasta seçimi yapılması EMG bulgularını öngörmemizi sağlayacak, iş gücü ve zaman kaybını önleyecektir.
Özet (Çeviri)
The patients with neck and upper limb symptoms are commonly referred to EMG laboratories with a tentative diagnosis of cervical radiculopathy. The assessment of these patients requires a careful clinical history and neurological examination. The presence of pain and sensory symptoms in a dermatomal distribution, and myotomal muscle weakness compatible with clinic presentation of cervical radiculopathy are usually sufficient for diagnosis. Nerve conduction studies are important to exclude other disorders that may clinically masquerade as radiculopathy, while the needle EMG is the most specific and sensitive investigation for the diagnosis of cervical radiculopathy. Regardless of the presence or absence of abnormal findings on neurological examination, EMG is ordered to rule out cervical radiculopathy in a large majority of patients, presenting with pain and/or sensory symptoms related to the upper extremities. In this study, we aimed to determine the patient profile that is most likely to benefit from electrodiagnostic testing. In the present work, the charts of the patients referred to the EMG laboratory of Gazi University School of Medicine, for cervical radiculopathy work-up between January 2006 and August 2012 were retrospectively reviewed. Our findings revealed that the probability of making an EMG diagnosis of cervical radiculopathy is significantly increased in patients with abnormal neurological findings, in comparison to subjects with normal neurological examination presenting solely with pain and sensory symptoms. Whereas, cervical radiculopathy was demonstrated on needle EMG in 100% of patients with objective neurological deficits, the incidence is reduced to 3,5% in subjects presenting only with nonspecific pain and paresthesias. Peripheral neuropathies such as entrapment neuropathies (16%), rather than cervical radiculopathy were more commonly observed among subjects with normal neurological findings. It was concluded that the EMG work-up for the diagnosis of cervical radiculopathy would prove more fruitful in patients demonstrating abnormal neurological findings. Referral of patients taking these findings into account, will help predict what to expect from EMG testing, while preventing loss of time and labor.