Bir yaşın altındaki ürolitiyazisli bebeklerde etiyolojik risk faktörlerinin ve vitamin D reseptör gen polimorfizmlerinin araştırılması
Etiologic risk factors and vitamin D receptor gene polymorphisms under one year old infants with urolithiasis
  1. Tez No: 375141
  2. Yazar: EZGİ YANGIN ERGON
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İPEK ÖZUNAN AKİL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: infant, ürolitiyazis, D vitamini, VDR gen polimorfizm
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Ülkemizde, süt çocukluğu döneminde üriner sistem taş sıklığı giderek artış göstermektedir. Bu artış, USG'nin yaygınlaşması ile ilgili olduğu gibi iklim ve beslenme alışkanlıklarının değişmesi ile de yakından ilişkilidir. Amaç: Bir yaşın altındaki taşlı bebeklerde, risk faktörleri ve VDR gen polimorfizmleri incelenmiştir. Gereç & Yöntem: Bir yaş altı yaz dönemi doğmuş 40 sağlıklı, 20 ÜSTH bulunan ve kış dönemi doğmuş 40 sağlıklı, 20 ÜSTH bulunan bebek çalışmaya alınmıştır. Tüm bebekler için; ayrıntılı anket yapılmış; taş etyolojisinde yer alan metabolik değerler, 25(OH)D düzeyi, VDR gen polimorfizmlerinden ApaI ve FokI incelenmiştir. Bulgular: Çalışmada; serum 25(OH)D düzeyi için 4 grup arasında fark saptanmazken (p>0,05), mama ile besleniyor olma (p0,05). Taş etyolojisinde altta yatan metabolik bir anormallik olarak hiperkalsiüri, %38'lik bir oranla ilk sırada karşımıza çıkmıştır. Sonuç: Mama ile beslenme, D vitamini desteği olarak multivitamin kullanma; bebeklerde taş oluşumunu arttırmaktadır.
Özet (Çeviri)
The incidence of urinary tract stones in infancy has been increasing in Turkey. This increase is closely related to spread of USG as well as changes in climate and habits of nutrition. Aim: Risk factors and VDR gene polymorphisms were investigated in infants with stones under age 1. Material & Methods: Summer period; born under the age-40 healty, 20 urinary tract stone disease infants and winter period; born under the age-40 healty, 20 urinary tract stone disease infants were studied. For all babies; detailed survey was conducted; metabolic values located in the etiology, serum 25(OH)D levels, ApaI and FokI of VDR gene polymorphisms were investigated.