Parasal aktarım mekanizması kanallarının işleyişi ve Türkiye örneği: VAR modeli çerçevesinde ampirik bir uygulama
Channels of monetary transmission and Turkey case: The empirical analysis of VAR model
- Tez No: 375215
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMİL ERARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Parasal Aktarım Mekanizması Kanalları, Para Politikası, VAR Modeli, Monetary Transmission Mechanism, Monetary Policy, VAR Model
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Para politikasının reel ekonomik büyüklükler üzerindeki etkileri, parasal aktarım mekanizması yoluyla ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple para politikası uygulamalarının ekonomiyi hangi kanallar üzerinden etkilediği, literatür de politika tartışmaları açısından oldukça önem taşımaktadır. Söz konusu kanallar; faiz kanalı, varlık fiyatları kanalı, döviz kuru kanalı, kredi kanalı ve beklenti kanalıdır. Çalışmanın amacı Türkiye'de parasal aktarım mekanizması kanallarının etkinliğinin araştırılmasıdır. Bu bağlamda çalışmamızın birinci bölümünde para politikası uygulamalarına ilişkin temel kavramlar ve literatürdeki teorik yaklaşımlar ele alınmıştır. İkinci bölümünde parasal aktarım mekanizması kanallarının işleyişi incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise Türkiye'de parasal aktarım mekanizmalarının etkinliği, Vektör Oto Regresyon (VAR) modeli ile analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular sonucunda, parasal aktarım kanallarının teoriyle uyumlu olduğu ve Türkiye'de etkin çalıştığı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Monetary policy affects real economic variables through monetary transmission mechanisms. Hence, in literature current discussions about through which channels monetary policy affects economy is very important. These channels are official interest rate, asset prices, exchange rate, credit and expectations. The purpose of this thesis is to explore the efficiency of the monetary transmission mechanisms. In this context, in the first chapter, basic concepts in respect of monetary policy and theoretical approaches in current literature are discussed. In the second chapter, the process of monetary transmission mechanims are discussed. In the third chapter, efficiency of monetary transmission mechanisms in Turkey is analized using Vector autoregression (VAR) model. Emprical evidence shows that, monetary transmission mechanisms are consistent with current theories and effective in Turkey.