Parasal aktarım mekanizmasının hisse senedi piyasası üzerine işleyişi: Türkiye örneği
The effect of the monetary transmission mechanism on the stock market: A Turkey case
- Tez No: 657915
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜCEL AYRIÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Parasal Aktarım Mekanizması, Parasal Aktarım Kanalları, Hisse Senedi Piyasası, Para Politikası, VAR Modeli, Monetary Transmission Mechanism, Monetary Transmission Channels, Stock Market, Money Politics, VAR Model
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Parasal aktarım mekanizması, para politikasının toplam talep ve fiyatlar genel düzeyi üzerindeki etkilerini ve bu etkilerin belirlenmesinde rol oynayan aktarım kanallarını ifade etmektedir. Bir ekonomide aktarım kanallarının çalışma mekanizmasını ve ekonomi üzerinde yaratacağı etkilerin bilinmesi uygulanan para politikasının etkinliğini artırır ve yol gösterici olur. Bu çalışma, Türkiye'deki politika faiz kararlarının varlık fiyatları kanalı içerisinde yer alan hisse senedi kanalı üzerindeki etkisini açıklamaya yöneliktir. Hisse senedi piyasası parasal şoklardan hemen ve doğrudan etkilenmekte ve para politikasının etkilerinin aktarılması sürecinde önemli bir rol oynamaktadır. Öte yandan, hisse senedi piyasası ile para politikası arasındaki değişimler araştırmacılar ve politika yapıcılar tarafından oldukça yakından takip edilmektedir. Çalışma kapsamında, para piyasasını temsilen bankalar arası ağırlıklı ortalama gecelik faiz oranı, hisse senedi piyasasını temsilen ise Ulusal 100 endeksi ve alt sektörler Mali, Sınai, Hizmet ve Teknoloji endeksleri kullanılmıştır. Çalışmada 2011M01-2019M12 dönemine ait aylık veriler kullanılarak, VAR modelleri tahmininden elde edilen etki tepki fonksiyonları ile varyans ayrıştırması yöntemine dayalı sonuçlar ortaya koyulmuştur. Bulgulara göre, hisse senedi piyasasının politika faiz kararlarına karşı tepkisi negatif yönlüdür. Elde edilen bulgu teori ile uyumludur. Ayrıca, faiz oranı değişiklerinden en fazla etkilenen sektörün Sınai endeksi olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The monetary transmission mechanism refers to the effects of monetary policy on the overall level of demand and prices and the transmission channels that play a role in determining these effects. Knowing the working mechanism of the transmission channels in an economy and their effects on the economy increases the effectiveness of the applied monetary policy and provides guidance. In this study, situated shares in asset prices channel of policy decisions on interest rates in Turkey are intended to illustrate the impact on the channel. The stock market is immediately and directly affected by monetary shocks and plays an important role in the transmission of monetary policy effects. On the other hand, the changes between the stock market and monetary policy are closely followed by researchers and policy makers. Within the scope of the study, the weighted average overnight interest rate between banks representing the money market, the National 100 index representing the stock market and the sub-sectors Financial, Industry, Service and Technology indices were used. In the study, by using monthly data for the period 2011M01-2019M12, impulse response functions obtained from the VAR models estimation and results based on the variance decomposition method were presented. According to the findings, the reaction of the stock market to policy rate decisions is negative. The finding obtained is consistent with the theory. In addition, it was concluded that the sector most affected by interest rate changes is the Industrial Index.