XIII-XV. yüzyıllarda Anadolu kentleri ve kentliler
Anatolian urbans and urban people between the thirteenth and the fifteenth centuries
  1. Tez No: 375217
  2. Yazar: MURAT BOZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÖNGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Anadolu Türk Kenti, Kentliler, Sosyo-Ekonomik Hayat, Kent Yönetimi, Kentlerin Fiziki Oluşumu, Anatolian Urbans, Urban People, Socio-Economic Life, City Management, Physical Structures of Cities
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Tarih alanında kentler ile ilgili birçok çalışmanın varlığı bilinmektedir. Ancak bu çalışmada onlardan farklı olarak kent denilen olgunun tek bir yönüne değinmek ya da belli bir kenti ele almak yerine belli bir dönem üzerine kentler ile ilgili genel bir değerlendirme yapmaya çalıştık. Yani bu çalışmadaki temel amacın günümüzde birçoğumuzun içerisinde yer aldığımız kent ve kent kültürünün, XIII-XV. yüzyıllardaki yansımalarını ortaya koymak olduğunu göreceğiz. Bu yansımaları ortaya koymaya çalışırken bir kente ait olan fiziki yapılar yani mimari anlayışı, kentlerdeki yönetim anlayışı ve görevliler, sosyal hayatı oluşturan gruplar, eğlence kültürü, günlük yaşayışlar, ekonomik hayat ve bu hayatın kentleri ne ölçüde etkilediği gibi temel etkenler etrafında döneme ait bir kent portresi çizmeye çalıştık. Kısacası XIII-XV. yüzyıl aralığında genel olarak“Beylikler Dönemi”olarak adlandırılan bu dönemde kent denilen olgu nedir, bu olgunun kökeni nereden gelmektedir, günümüzdeki bir kent ile karşılaştırdığımızda benzer ya da farklı yönleri nelerdir gibi soruların cevaplarının bu çalışmada arandığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
That there have been numerous studies about urban areas in history is well known. Yet, in this study, different from others focusing on one single aspect of the term“urban areas”(city) or on one single urban area, an evaluation on urban areas in general during a definite time period was carried out. Namely, the main purpose of this study is to reveal the reflections of urban areas and urban culture in which we take part today, between 13th and 15th centuries. While revealing these reflections, it was aimed to create a portrait of an urban area making use of terms like architecture, namely physical structures; perception of management in urban areas and officials; groups making up the social life; entertainment culture; daily life; financial life and the extent this financial life has an impact on urban places. Shortly, suffice it to say that in this study it was aimed to find answers to questions like what an urban area is between 13th and 15th centuries, where the origins of this phenomenon come from, what the similarities and differences are when compared to today`s urban areas.