Viyola yapımında kullanılan akçaağaç ve kavak ağacının karşılaştırılması
Comparison of maple and poplar tree used in viola construction
- Tez No: 375241
- Danışmanlar: DOÇ. BURCU EVREN YAZICI
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Viola, Viola Construction, Acoustic
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Viyola batı müziği çalgılarından olup, alto ses karakterini taşıyan bir çalgıdır. Viyolanın yapısı incelendiğinde görülüyor ki 16. yüzyıldan günümüze kadar yaylı çalgı yapımında geleneksel olarak, üst ses tablosunda Ladin Ağacı, alt ses tablosu, yanlık, köprü ve sap kısımlarında Akçaağaç kullanılmıştır. Bu çalgı yapım geleneğinde halen devam etmektedir. Barok Dönemi çalgıları incelendiğinde yaylı çalgı yapımında Akçaağacın dışında Söğüt Ağacı, Ahlat Ağacı ve Huş Ağacı kullanılmıştır. Alan taraması yapıldığında yukarıda bahsedilen ağaçların dışındaki bir ağaçla yani Kavak Ağacıyla akustik laboratuvar ortamında yapılan bir viyolaya ulaşılamamıştır. Bu tezin amacı Kavak Ağacıyla yapılan viyolanın, akustik ve biyoloji laboratuvarların da bilimsel verilere dayalı bir viyolanın yapımını test ederek çıkan sonuçları analiz ederek bir sonuca ulaşmaktır. Sonuç olarak incelenen kaynaklarda ve laboratuvar çalışmalarında viyolanın ses, tını özelliklerini deneysel ortamda belirleyerek alto ses karakterini yumuşak dokulu bir ağaçta uygulayıp ve uzman görüşlerini de alarak çalgı yapımcılığına farklı bir boyut kazandırmak amaçlanmıştır. Anahtar Kelime: Viyola, Viyola Yapımı, Akustik.
Özet (Çeviri)
Viola is an instrument of Western Music and an instrument which has alto voice. When the structure of viola is examined, it is seen that traditionally spruce tree is used for the belly top and maple tree is used for the back top, body, parts of the bridge and neck. This instrument making tradition still continues. When the instrument of Baroque period is examined, it is seen that willow tree, wild pear tree and birch tree were also used to make instruments besides maple tree. When the research is done on the field, it could not be reached any trees - other than the ones mentioned above – violas made of, such as poplar tree in acoustic laboratory environment. The proposal of making viola with different trees is discussed by the researcher to solve this problem. The aim of this thesis is to reach a conclusion by analyzing the results gotten by testing the construction of a viola - made of poplar tree – entirely based on scientific data obtained in acoustic and biology laboratories. As a result, in laboratory studies and the examined sources, the thesis is aimed to add a different dimension to the musical instrument construction by determining the characteristics of sound and timbre of viola in experimental environment and applying alto sound character on a soft textured tree and also getting the experts opinions.