Çalışan memnuniyetinin performans üzerine etkilerinin araştırılması: İstanbul Avrupa Yakasındaki matbaacılar örneği
A researh on the effect of employee sati̇sfacti̇on on corporate performance i̇n the pri̇nti̇ng house sector: The case of typographers i̇n the European Part of Istanbul
  1. Tez No: 375264
  2. Yazar: İHSAN ÜSTÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUNUS TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Performans, Matbaa, Kurumsal, Performance, Printing House, Corporate
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Politika Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Üretimde insan unsurunun önemli bir rol oynadığı rekabete dayalı ekonomiler, insan kaynaklarını etkin ve verimli kullanmakta önemli gelişmeler kaydetmişlerdir. İşletmelerin ana kaynağı olan insan performans ve verimliliği işletmenin amacına ulaşabilmesinde en önemli belirleyicidir. Matbaalar son yıllarda hızlı bir gelişme göstererek yüksek istihdam rakamları sağlamaları nedeni ile Türkiye ekonomisinde önemli bir sektör olarak karşımıza çıkmaktadır. Hızla gelişen matbaa sektöründe de çalışanların performansları dikkatleri bu sektör üzerine çekmiştir. Bu çalışmayla; matbaa sektöründe çalışan memnuniyetinin kurumsal performans üzerine etkilerinin neler oldukları, İstanbul Avrupa Yakasındaki matbaa sektöründe çalışanların, performansını etkileyen faktörler konusunda bilinç düzeylerinin ölçülmesi ve incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Amaç doğrultusunda İstanbul' daki matbaa sektöründe çalışan 2643 kişi arasından onlarca küçük ve orta ölçekli matbaalarda 2013 yılı Ağustos ve Aralık aylarında çalışanların çalışma memnuniyetleri ve kurumsal performansları üzerine olan etkileri anket çalışması yoluyla ölçülmeye çalışılmıştır. İstanbul' un Avrupa Yakasındaki matbaalarda çalışan 436 kişiye anket uygulanmıştır. Yapılan bütün anket sonuçları bilgisayar ortamında“SPSS 21 for Windows”adlı istatistik programıyla analiz edilmiş ve verilen cevaplar çapraz karşılaştırma yapılarak değerlendirilmiştir. Araştırmada, İstanbul Avrupa Yakasındaki matbaa sektöründe çalışan memnuniyetinin kurumsal performanslarını etkileyen faktörler incelenmiş ve sonuçları değerlendirilmiştir. Bu çalışma ile ülkemiz ekonomisine getirisi yüksek olan matbaa sektörü çalışanlarının iş ortamındaki memnuniyetlerinin kurumsal performanslarını etkileyen faktörler ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Economies based on competition regarding human factor as playing an important role in production have made significant progress in utilizing human resources effectively and efficiently. Human performance and productivity known as major source of organizations have the most important impact on organizations for reaching its main goal. In recent years, printing houses have emerged as a prominent sector in Turkey's economy by means of showing rapid development due to high employment figures. Thanks to the rapid development of employees' performance in the printing industry, this sector also attracts attentions. Through this study, it was realized in order for understanding the employee satisfaction effects on corporate performance and measuring as well as analyzing the level of awareness on affecting the performance of employees working for printing house sector in the European side of Istanbul. For this purpose, with dozens of printing houses from small to medium-sized which have 2643 workers, we tried to measure employees' satisfaction and its effects on organizational performance through questionnaire technique between August and December in 2013. A survey based research on the employees of printing house was applied to 436 of workers. The whole survey results were analyzed by means of“SPSS 21 for Windows”statistical program ,and all given answers were assessed by using cross-comparison. In this research, it has been examined the employee satisfaction that is affecting the organizational performance, and the results of this research were evaluated for the printing industry in the European side of Istanbul. With the help of this study, in printing house sector which gives high contribution to our economy, it has been found out that printing house workers' satisfaction in workplace environment has influences on the organizational performance.