Yaratıcı drama alanında Peter Slade'in drama anlayışının incelenmesi
Investigation of Peter Slade's apprehension of drama in the field of creative drama
  1. Tez No: 375299
  2. Yazar: İSTEK AKSAK KÖMÜR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuklarla drama, Peter Slade, yaratıcı drama, Child drama, creative drama, Peter Slade
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yaratıcı Drama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışma yaratıcı drama alanında Peter Slade'in drama anlayışını incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden durum çalışması kullanılmıştır. Verilerin toplanması doküman incelemesi tekniğiyle, verilerin çözümlenmesi betimsel analizle yapılmıştır. Araştırmada Slade'in yaşam öyküsü, drama anlayışı; ilkeleri, amaçları, oyun ve özellikleri, katılımcı özellikleri, öğretmen özellikleri, mekan ve kullanılan materyaller ve dramayı ele alış biçimi temaları incelenmiştir. Bu araştırmada elde edilen bulgular, Peter Slade'in, bireyin mutlu ve dengeli olmasını amaçlayan bir drama anlayışı modeli ortaya koyduğu, bu modelde dramanın temelini oyun olarak belirlediği ve bireyin ancak oyun oynayarak mutlu ve dengeli olabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study was aimed to investigate Peter Slade's apprehension of drama in the field of creative drama. In the study qualitative research design case study was used, data was gathered in the technique of document analysis and analyzed using descriptive analyses. Slade's biography, principles, gerneral aims, characteristics of play, participants, teachers, place and materials used and how he handles drama were examined. The findings of this study shows that Peter Slade's drama apprehension based on plays which aimed the happiness and balance of individuals and indivuduals could only achieve to be happy and balanced by playing.