Çağdaş seramik sanatında ritim
Rhythm in contemporary ceramics art
  1. Tez No: 375322
  2. Yazar: ZEYNEP BASKICI KAPKIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. CEMALETTİN SEVİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Rhythm, Repetition, Motion, Ceramic, Art
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Sanat ve tasarımın temelini oluşturan nokta, çizgi, doku, renk gibi öğeler; armoni, zıtlık, tekrar, hareket, ritim gibi ilkeler dahilinde kurgulanmaktadır. Bu araştırmada, temel tasarım ilkelerinden olan ritim ve ritmin özelliklerine yer verilmiş, ayrıca ritim tekrar eden hareketin düzeni olarak tanımlanmıştır. İşitsel ve görsel algıya bağlı olarak algılanan ve estetik ifade ilkesi olan ritim, eserler üzerinde daha kolay tanımlanabilmesi için; çizgisel-dokusal ritim, biçimsel ritim, renk ritmi, ölçü-aralık ritmi olarak dört alt başlığa ayrılmış ve tüm ritimleri bir arada içeren polyritmik yapılan olarak sınıflandırılmıştır. Ayrıca görsel algı ile oluşan ritmin insanlar üzerindeki etkisi, duygu değişimi, kinestetik empatiden bahsedilmiştir. Çalışmanın bir sonraki bölümünde sanatın tanımı ve sınıflandırması yapılmış, sanatın alt başlıklarında ritim tanımlarına yer verilmiştir. Plastik sanatların altında yer alan seramik sanatında ritim; eserde dinamik, hareketli ve dengeli bir duruş sağlarken, gözün eser üzerindeki gezintisini kolaylaştıran ve eseri okumada yardımcı olan bir role sahip olduğu belirtilmiştir. Endüstriyel seramik ve çağdaş seramik sanatı olarak iki alt başlık altında incelenen seramik sanatı ritim ilkesiyle birlikte açıklanmıştır. Özellikle çağdaş seramik sanatında önemli yere sahip olan sanatçılar ve eserlerine yer verilmiş ve eserlerin ritimsel açıklamaları yapılmıştır. Çalışmanın son bölümünde yapılan araştırmalar sonucu edinilen bilgi ve tecrübe ile kişisel çalışmalara yer verilmiş, ritmin görsel ifadesi anlatılmaya çalışılmıştır. Anahtar Kelimeler Ritim, Tekrar, Hareket, Seramik, Sanat
Özet (Çeviri)
The elements of Art and Design are arranged inclusively through principles of harmony, opposition, repetition, motion and rhythm. This study focuses rhythm and its attributes, which is one of the principles of basic design. Rhythm is defined as an order of repetition of moving. It is a principle of esthetic expression that utilizes emotional, audial, visual perception. Rhythm is categorized into four different types; line-pattern rhythm, formal rhythm, color rhythm, size-gap rhythm and polyrhythm -in which one or more types are used together- in order to capture it on art pieces. Rhythm comprised by using visual perception, is also referred to emotional regulation and kinesthetic empathy. The study allocates a chapter on definition of Art and its classification, and descriptions of rhythm in sub categories of Art. The study then focuses Rhythm in Ceramic Arts, which is considered as a sub-category under Plastic Arts. Ceramic Arts addresses Rhythm as principle that provides dynamic, active and balanced stand and posture that helps to read the art piece by guiding eye to follow the shape or the form. Afterwards, study introduces Rhythm and its definition under Industrial Ceramics and Contemporary Ceramic Arts, which are two major sub-categories under Ceramic Arts. The study then focuses on influential Contemporary Ceramic Artists. Their work is analyzed in terms of principle of rhythm. Lastly, study presents personal art pieces of the author as a reflection of her learning outcomes, experience and knowledge on the topic of principle of rhythm.