Transparanlığın görsel ve estetk bir öğe olarak modern heykel sanatına yansımaları
Transparency as a visual and esthetic principal in contemporary scupture
  1. Tez No: 375321
  2. Yazar: CEMRE DEMİRGİLLER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. SELÇUK YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Transparency, light, perception sculpture, modern
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Transparanlık, genel anlamı ile ısık geçirgenligine sahip maddeler için kullanılan ve görsel olarak algılanan bir kavramdır. Transparanlık, dogada, bazı canlı ve cansız varlıklarda görülebildigi gibi yapay olarak da olusturulabilmektedir. Bu arastırmada transparanlık, yalnızca 'ısık geçirgenligi' çerçevesinde degil, görsel algı baglamında transparan olarak algılanan bir çok biçim üzerinden de değerlendirilmistir. Transparanlık, fiziksel, görüngüsel, algısal olarak çesitlerine ayrılmıs ve örneklendirilmistir. Transparanlık çesitlerinin görsel algı ile olan iliskisi, görsel algıyı etkileyen yakınlık, benzerlik gibi ilkeler ve algının örgütlenme özellikleri açıklanmıstır. Çalısmanın ikinci bölümünde mimari ve resim alanlarında transparanlık etkisi ve kullanımı örnek eserlerle incelenmistir. Üçüncü ve son bölümde ise transparanlıgın tarihsel süreçte heykele nasıl yansıdıgı, dünya ve sanattaki degisimler ısıgında heykel sanatında olan köklü değisikliklerden bahsedilmistir. Modern kavramının sekillenmesi, malzeme, teknik ve anlayısların değismesiyle baslayan bu süreçte transparanlığın heykele yansımaları, fiziksel, görüngüsel ve algısal çerçevede nasıl farklılastıgı, sanatçılar ve eserleriyle birlikte açıklanarak örneklenerek incelenmistir. Anahtar kelimeler Transparanlık, ısık, algı, heykel, modern
Özet (Çeviri)
Transparency, in general term, is a material property, which allows light to go though the substances, and it can be perceived visually. Transparency can be found in living and lifeless entities as well as in artifacts. The current study considered transparency not only as a property of“see-through”but also as in any form that can be perceived as transparent. The first chapter introduces transparency and classifies it as literal, phenomenal, and perceptual. The relationship between transparency types and principles of visual perception, such as closure, similarity as well as the organizational features are then presented. The second chapter investigates the transparency in architecture and painting. Following and last chapter presents the transformations in the world and art history, and the influences of these historical and radical changes in art of sculpture. The works of influential artists are investigated in terms of how they were affected by these historical events, the ideas of modern movement, advances in materials and processes as well as how their work can be differentiated and categorized regarding literal, phenomenal, and perceptual transparency types.