Turgut Özal Döneminde Türkiye'nin Bulgaristan Türkleri politikası: Konstrüktivist bir inceleme
Turkish Policy to Bulgarian Turks in the Period of Turgut Özal: A constructivist approach
  1. Tez No: 375333
  2. Yazar: GÖKÇAY DAĞLIOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ENGİN AKÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Asimilasyon, Bulgaristan, Bulgaristan Türkleri, Konstrüktivizm, Todor Jivkov, Turgut Özal, Türkiye, 89 Göçü, Assimilation, Bulgaria, Constructivism, Migration in 1989, The Turks of Bulgaria, Todor Jivkov, Turgut Özal, Turkey
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışmanın ana amacı İnşacı yaklaşımın temel prensiplerini ortaya koyarak Bulgaristan Türklerinin yaşadığı sıkıntıları bu yaklaşım çerçevesinde analiz etmektir. Bu bağlamda, 1984-1989 yılları arasında Bulgaristan Türklerinin yaşadığı sıkıntılar ve bu sıkıntılara karşı dönemin Türkiye Başbakanı Turgut Özal'ın yürüttüğü politikalar Konstrüktivist (İnşacı) bir yaklaşımla ele alınmıştır. Sadece maddi unsurları (asker, uçak, tank, füze sayısı gibi) referans kabul eden Realizmin çöküşe geçtiği bir dönemde, Bulgaristan'da yaşanan olayları iyi analiz eden Turgut Özal, politikalarını bu çerçeve üzerine inşa etmiştir. Bu anlayışla politikalarını uygulama sahasına koyan Özal, maddi unsurların yanında diplomatik kanalları da kullanarak problemin çözümü adına kalıcı adımlar atmaya çalışmıştır. Ancak Özal'ın atmış olduğu adımların Bulgaristan tarafında karşılık bulmaması neticesinde tarihte“89 Göçü”olarak bilinen büyük göç hadisesi yaşanmıştır. Bu çalışmanın diğer bir özelliği de Turgut Özal'la Todor Jivkov'un uygulama sahasına koyduğu politikaları Konstrüktivist (İnşacı Yaklaşım) bir analize tabi tutarak karşılaştırmaktır. Bu sayede, karşılaştırmalı bir analiz yapılarak İnşacı yaklaşımın daha iyi anlaşılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to state the principles of the constructivist approach and analyze the problems of the Bulgarian Turks within this. In this context, the distress of the Turks of Bulgaria between 1984-1989 and the policies against this period of short ages applied by Prime Minister Turgut Özal at the time are discussed within a constructivist approach. The collapse of Realism in Bulgaria, which only accepted tangible elements such as military, aircraft, tanks, missiles within its frame of reference led Turgut Özal to analyze the events well and build his policies on this framework. Within this approach, Turgut Özal put his policies into practice and tried to take permanent steps by using the material elements for solving problems through diplomatic channels. However, the steps taken by Özal were not approved by the Bulgarian side and causeda great migration phenomenon, which is known as the“89 Migration”. Another feature of this study is to analyze and compare policies which were put into practice by Turgut Özal and Todor Jivkov. In this way, by making a comparative analysis, it is believed that the constructivist approach will be better understood.