Sanat akımlarında portrenin yeri
The place of portrait in art movement
- Tez No: 375357
- Danışmanlar: PROF. GÜLER ERTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat Akımları, Üslup, Portre, Öz-portre (Oto-portre), Portre Ressamlığı, Portre Fotoğrafçılığı, Edebiyatta Portre, Art Movements, Style, Portrait, Self-Portrait, Portraiture, Portrait Photography, Portrait in Literature
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Sanatın başlangıcı ilkel dönemlerdeki mağara duvarlarına yapılan çeşitli şekillere dayandırılmaktadır. Birçok sebebe dayanarak oluşturulmuş bu şekiller insanoğlunun hayatta bıraktığı ilk“iz”lerdir. Sanat tarihçileri ve sanat uzmanlarınca değerlendirilen biçimler, zamanla belli bir akım ve döneme dahil edilmiştir. Çağdan çağa, insandan insana değişen hayatı yorumlayış biçimi çeşitli unsurlarla ele alınmıştır. Hiçbir sanatçı belli bir döneme dahil olmak için veya belli bir akım yaratmak için sanatını icra etmemiştir. Portreler, sanat tarihini en iyi açıklayan görgü tanıkları olmuştur. Sanatçılar kendi portrelerini veya başkalarına ait yüzleri tasvir ederken yaşanan dönemin özelliklerini yansıtmışlardır. Tezimde, geçmişten günümüze değin ortaya konan portre çalışmaları, kronolojik sıralama ile sanat akımlarına göre yorumlanmış ve aradaki farklar nedenleriyle açıklanmıştır. Dönemlerin sanatsal anlayışı, kültürü, hayata bakış açısı, ruhsal betimlemeleri portreler sayesinde anlatılmıştır. Tezin ilk bölümünde problem durumu özetlenmiş, araştırmanın amacı ve önemi belirtilmiştir. Bu bölümde tezin sınırlılıkları, varsayımlar ve tezde geçen tanımlar açıklanmıştır. İkinci bölümde araştırma konusuna giriş yapılmış, sanat akımlarının oluşma süreci ve sanatta portrenin yeriyle ilgili açıklamalarda bulunulmuştur. İlkel çağlardan Rönesans dönemine kadar sanatın gelişim süreci, sanat tarihi açısından ele alınmıştır. İnsanların yaşam biçiminden, kültüründen ve inancından hareketle ortaya koymuş oldukları sanatsal anlayış değerlendirilmiştir. Bu doğrultuda sanatçıların portreleri nasıl ve hangi amaçla yaptıkları örneklerle incelenmiştir. Aynı bölümde, Rönesans döneminin getirdiği yeni bakış açısının sanata olan etkisi, sanatçıların eserleriyle açıklanmıştır. İnsanların özgür düşünebildiği ve birçok bilimsel gelişmelerin yaşandığı dönemde farklı üsluplara rastlanmaktadır. Çeşitli sanat anlayışlarının doğduğu yüzyıllarda sanatçılar duygu ve düşüncelerini üsluplarına yansıtmıştır. Yüzyıllar içerisinde yapılan sanat eserleri birbiriyle karşılaştırılmış; yapılma nedenleri ve sanatçıların düşünce biçimleri açıklanmıştır. 19. yüzyılın Sanayi Devrimi'nde teknolojinin ilerlemesiyle birlikte sanatçıların yeni keşifler yaptığı görülür. Modern girişimler ve hayata karşı geliştirilen birçok bakış açısının oluşması sanatı da etkilemiştir. Çağdaş düşüncenin meydana getirdiği sanatsal anlayışlar, yaratıcılarının yapıtlarıyla bu bölümde açıklanmıştır. Dünya Savaşları'nın insan psikolojisi ve yaşam şartları üzerindeki olumsuz etkilerinin sanata yansımaları üzerinde durulmuştur. Sanatın yeniden kendini bulması ve sanatçıların kendilerine olan güvenlerinin gelmesi onları farklı arayışlara itmiştir. Yeni Dünya'nın yeni yaklaşımı kendini birçok sanat dalında gösterecek ve portrelere yansıyacaktır. Üçüncü bölümde, tezin konusunu oluşturan“portre”nin tanımı yapılmış, teknik açıdan ele alınmıştır. Öz-portreler sanatçıların konuya bakış açıları doğrultusunda değerlendirilmiştir. Portre çalışmalarında ışık, renk, kadraj, arka plan araçları sanatçıların örnek çalışmalarıyla incelenmiştir. Sanat tarihi boyunca resim, heykel, fotoğraf ve edebiyatta portrenin nasıl değerlendirildiği açıklanmıştır. Portresi yapılan model ile sanatçının etkileşimi, sanat eseri üzerinde büyük rol oynamıştır. Portre sanatında kişiliğin yansıtılmasının önemi üzerinde durulmuş, çeşitli değerlendirmeler yapılmıştır. Dördüncü ve beşinci bölümde“yöntem”ve“sonuç”lar açıklanmış, konunun özeti yapılmıştır. Araştırmanın literatüre katkısı ve geleceğe yönelik araştırma alanları üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Beginning of art is based on various shapes made on cave walls. These shapes that based on many reasons are traces that mankind left for life. Shapes which are evaluated by art historians and art expert are included in a certain movement and era in process of time. Interpretation style of changing life from person to person is dealt with various elements from age to age. No artist has produced work of art for getting involved in certain era or in order to create a certain movement has carried his/her art. Portraits have become eye witnesses which explain these eras in best way within art history. Artists while describing their portraits or other people's faces have reflected characteristics of living era. In my thesis from past until nowadays portrait works are interpreted according to these movements with chronological order and differences are explained with reasons. Artistic concept, culture, perspective on life, spiritual description of periods are told thanks to portraits. In the first chapter of the thesis problem status has been summarized, purpose and importance of research has been stated. In this chapter restriction of the thesis and definitions has been explained. In the second chapter there is an entrance to research subject and there is an explanation about forming process of art movements and the place of portrait in art. From primitive ages until Renaissance period development process of art has been dealt in terms of art history. By regarding lifestyle, culture and belief of people, their artistic understanding has been evaluated. In this sense how and for which purpose did artists make this portrait has been analyzed with examples. In the same chapter how new perspective of Renaissance affects art is explained with artistic works. Periods in which people can think freely and many scientific developments exist we can encounter different styles. As time goes by art movements also have changed. Centuries in which various art concepts was born artists reflect their feelings and ideas on their styles. With development of technology in Industrial revolution of 19th century it is seen that artists made new discoveries. Modern attempts and forming of many perspective on life also have affected art. Artistic concepts that produced by contemporary idea have been explained with creators' works in this chapter. Negative effects of world wars on human psychology and life conditions and their reflections to art has been emphasized. Art's new discovery of itself and self-confidence of artists prompted them to a different seeking. New approach of new world will show itself in many branch of art and this will reflect on portraits. In the third chapter portrait which is the subject of the thesis has been dealt technically. Self-portrait and portrait types have been evaluated with the sense of artists' point of view. How the characteristics of man face is reflected to an audience with light, color, viewfinder, background tools is analyzed with artists' example studies. Interaction between model and artist has played a major part on work of art. While achieving his goal what is considered or what must be considered has been shown with example studies. With reflection of personality psychical, emotional and characteristic features of model has been reflected in best way and in portrait works esthetic elements have been considered. As a result subject has been summarized, contribution of research to literature and future oriented research areas have been emphasized.