Dergi tasarımında tasarım sorunları ve tasarımda doğruluk ilkeleri
Design issues and the principles of accuracy in magazine design
  1. Tez No: 375356
  2. Yazar: ALİ ŞENOCAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLER ERTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Grafik Tasarım, Dergi Tasarımı, Tipografi, Görsel Kimlik, Görsel Kimlik Tasarımı, Tasarımda Doğruluk İlkeleri, Graphics Design, Magazine Design, Typography, Visual Identity, Visual İdentity Design, Form and Content, Communication
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Dergi tasarımında, okuyucunun öncelikle karşı karşıya kaldığı tipografik öğeler, derginin kapağında yer alan logo, sayı, yayım tarihi, farklı ülkelere göre belirlenen fiyat, ISBN numarası, o sayının içinde yer alan konuları tanımlayan başlıklardır. Ayrıca, logodan sayfa içi tasarımlarına kadar tasarım, iletişim aracı olarak bir dergi tasarımının her sayfasında varlık göstermektedir. Derginin ismi, içindekiler sayfası, sayfa içi düzenlemeleri bir dergiyi meydana getiren genel yapıdır. Dergi tasarımında tasarım logodan başlayarak kapak ve iç sayfalara kadar devam etmektedir. Tasarım, dergi içinde iletişim ortamı yaratarak okuyucuyu yönlendirmektedir. Derginin içindekiler sayfası, derginin içeriği hakkında bir duyuru olarak düşünülebilir; bu sayfa, okuyucuya konuların ve her bölümün ne olduğu ve nerede olduğunu gösterir; okuyucuyu yönlendiren ve bilgilendiren bir bölümdür. Bu sayfalar numaralandırılarak sıralandırılır. Sayfa içinde okuyucuyu, yazının başlangıcına yöneltmek için yazının başlama biçimi, içeriğe bağlı kalınarak farklı yorumlanabilir. Dergi içinde bir yazının başlığı, içeriğini biçime taşırken başka bir başlığın farklı biçim taşıması, okuyucuya farklı bir bölümle ve içerikle karşı karşıya kaldığı bilgisini iletebilmektedir. Tasarım, dergi içinde okuyucunun her sayfada karşısına çıkan görsel bir biçimdir ve Okuyucuya hem bilgiyi hem de mesajı biçime dönüştürerek iletir. Tasarımın bu özelliliği, bir derginin görsel kimlik tasarımına dönüştürmesinde yaşamsal bir öneme sahiptir. Okuyucu tasarım sayesinde neyi satın aldığını, neden satın aldığını tanımlayabilir. Bu da ürünün algılanabilirliğini ve işlevselliğini artırır. Bütün bu bilgiler doğrultusunda tez, beş bölümden oluşturulmuştur. Tezin ilk bölümünde dünyada ve Türkiye'de ilk dergi yayımları ve dergi tasarımlarıyla başlayarak derginin tarihsel süreç içerisinde gelişimiyle günümüzde dergi tasarımı üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde görsel kimlik ve görsel kimliğin önemi incelenmiştir. Üçüncü bölümde dergi tasarımında görsel kimliğin önemi vurgulanmış ve dergilerde görsel kimliği oluşturan unsurlar hakkında belirleyici açıklamalara yer verilmiştir. Dördüncü bölüm, tipografide biçim ve içerik ilişkisinin önemli bir tasarım niteliği olarak ele alınmasının gerekliliği üzerine kuruludur. Son olarak beşinci bölümde ise, doğruluk ilkeleri açısından bir derginin görsel kimlik tasarımındaki önemine ilişkin bir uygulamayı içermektedir.
Özet (Çeviri)
In magazine desing, terms such as; typographic elements, logo that is printed on the cover of magazine, number, publishing date, price that is fixed for different countries and ISBN number are topics of that magazine's definitions primarily readers face with. Additionally, prevails as a communicational tool from logo to iner pages layout in every pege of magazine designing. The name of the magazine, contents page, page layouts are the main structure of the magazine. Typography goes all the way down from logo, cover to iner pages. Typography directs the reader by way of cropping up the communicational climate in the magazine. The contents page may be considered as an announcement on what the magazine contains and draws attention of the reader to each section showing them where they are and becomes a directive and informative section. The pages are put in succession whit pages numbers. The commencement form of the editorial, relying on the contents, could be viewed in a different way to direct the reader to be beginning of the editorial. The title of an editorial in the magazine carries the contents into a form while each indiviual title carries another form and this one gives the information to the readers that they are facing another section. Typography is a visual form in all pages of the magazine in this way, the reader faces. The information and message is conveyed to the reader in form. This feature might transform the Typography into the visiual identity design of the magazine. The reader will come up with the idea of what is bought for what reason. Design is a visual form that the reader encounters at every page of a magazine and it communicates both the information and the message of a story by transforming it into a form. This quality of design is of importance in transforming the visual identity of a magazine. The reader can identify what he is buying and for what reasons thanks to the design, and this increases the perceptibility and functionality of the product. This way the conceiveability and functionali ty of the product will rise. Due to this reason Typography is instrumental and adds considerable value in visual identity design and defines the importance of carrying contents into forms. In the line of these infornations, the thesis consists of five sections. In the first section the very first magazine publishing and designing is rebresented in its historical duration until modern day magazine designing. Invisual identity and its importance is examined in the second section. In the third section; the importance of the visual identity is emphasized in magazine designing and definitive explanations are made in relation to the elements that are making up the visual identity in magazines. The fourth section comprises of the form and contents link in Typography as an important designing quality and chemistry. Finally, in the fifth section, an examplary study is submitted in terms of the importance of the visual identity design of Typography from the form and contents point of view.