Resim sanatında grafik tasarımın etkileri
The effects of the graphic design in the painting art
- Tez No: 375382
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLER ERTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat, Grafik Tasarım, Etkileşim, Art, Graphic Design, Interaction
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Sanat ve tasarım toplu halde yaşamaya başladığından itibaren var olagelmiştir. Tarihsel gelişim boyunca da bu iki etkinlik sürekli birbirinden etkilenmiştir. Tasarımın bugünkü anlamda bir etkinliğe dönüşmesi 19. Yüzyılın sonunda dünyayı sarsan endüstri devrimine koşut olarak gelişen sanat hareketleri sayesinde mümkün olmuştur. Batı dünyasında meydana gelen köklü değişimlere paralel olarak ortaya çıkan bu yeni sanat harekeleri, mevcut tasarım ve sanat ortamını temelinden değiştirerek endüstriyel bir dünya için yeni bir dünya görüntüsü ve yorum getirmiştir. Bu araştırmamda hem sanat hem de grafik tasarım birbirinden etkilenmiştir. Bu iki kavram arasındaki tek fark ise; sanat eserinde sanatçı tasarımını kendi beğenisine göre yapılandırır ve topluma sunar. Grafik tasarım ürünü ise bir amaç ve belli bir hedef kitleyi amaçlayarak tasarım yapar. Bu çalışmamda vardığım izlenimde sanat tasarımı, tasarımda sanatı kapsar. Çalışmamda geçmiş tarihteki sanat akımlarından yararlanarak tezimi oluşturmaya çalıştım. Yer verdiğim bilgiler doğrultusunda değerlendirmemi yapmaya çalıştım.
Özet (Çeviri)
Art and design have existed since the human being started to live gregariously. Throughout the historical development these two activities have effected each other. Design's transforming in it's current meaning have been via the art actions which have existed against the industrial development at the end of the 19th century. This art actions which have existed in parallel with radical changes in western have brought a new World vision and perspective by changing the current art and design platform radically. In this research both art and graphic design have effected each other. The only difference between these two concepts is the artist's shaping its own work according to its pleasures and it presents its work to society's admiration, but the graphic design work is designed according to a certain aim and target group. In this work I get an impression that the art includes the design and the design includes the art. I tried to form my thesis by taking advantages of last art movements. I tried to evaluate in terms of informations I mentioned.