Televizyon dizilerinde toplumsal cinsiyet açısından kadının sunumu: Huzur Sokağı dizisi kadın karakterleri
Presentation of women in TV series in regard to societal gender characters of series titled Huzur Sokağı
- Tez No: 375407
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İDİL SAYIMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Gender, Woman, Television, Series
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Tarihin farklı dönemlerinde yaşanan sosyal, hukuki ve siyasi değişimler sonucu Türk kadını pek çok değişim yaşamış, Cumhuriyet'in ilanı ile birlikte modernleşmenin simgesi haline gelmiştir. Türkiye'de değişimlerin içsel bir süreç olarak üretilememesi, yasalar önündeki eşitliği günlük yaşam pratiğine yansıtamayarak, toplumdaki cinsiyet kalıplarını kıramamıştır. Kitle iletişim araçlarından insanları kolayca etkisi altına aldığı bilinen televizyon, kültürü biçimlendirip toplumun değer yargılarını yeniden üreterek, toplumda var olan ataerkil ideolojinin korunmasına hizmet eder. Bu da sürmekte olan değişme ve gelişmeye karşın geleneksel toplumsal cinsiyet rollerinin toplumda devam ettiği ve yeniden üretildiğini, bunun da kitle iletişim araçları gibi değişimin ürünleri tarafından desteklenmeye devam ettiğini göstermektedir. Çalışmada, söylem analizi yöntemiyle kadın karakterler incelenmiş ve kadın lehine pek çok değişim yaşandığı halde, günümüz Türkiye'sinde kadının geleneksel rolünü koruduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Anahtar Kelimeler : Toplumsal Cinsiyet, Kadın, Televizyon, Yerli Diziler
Özet (Çeviri)
Turkish women have gone through many changes as a result of social, legal and political upheavals made in different periods of history and became a symbol of modernization after the declaration of the Turkish Republic. Since the changes in Turkey have not been produced as an internal process, gender stereotypes could not be broken due to the fact that equality before the law was not reflected in daily life. Television, one of the means of mass communication known to affect individuals easily, serves to protect patriarchal ideology present in society by shaping the culture and reproducing social values. In other words, it can be claimed that despite social changes and developments, social gender roles are still present, reproduced and supported by mass communication means which are normally regarded as the productions of change. In this study, female characters in the series are examined by discourse analysis and it is concluded that in spite of many positive changes for Turkish women, women preserve their traditional roles in present day Turkey.