Erişkinler için yapılan çizgi filmlerin günlük hayattaki işlevleri simpsonlar isimli çizgi film üzerinden içerik analizi
Functions of animated cartoons which are made for adults in daily life the content analyses of the animation cartoon called the simpsons
  1. Tez No: 375406
  2. Yazar: EMİN SANSARCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. CANAN SUNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: İletişim, Kitle Kültürü, Kültür Endüstrisi, Animasyon, Çizgi Dizi, Gösterge, Mass Culture, Cultural Industry, Animation, Cartoon Series, Communication, Signs
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 289
Özet
Günümüzde toplumun yaşam biçimini yönlendiren kültür, kitle kültürüdür. Medyada üretilen yapımlar ve kitle iletişim araçları aracılığı ile topluma sunulan kitle kültürü, eğlence odaklı ürünlere sahiptir. Bu ürünler; sinema, çizgi roman, çizgi film ve bunların uzantısı olarak pazara yansıyan çeşitli tüketim nesneleri, bilgisayar oyunları gibi birbiri ile yakın ilişkili ürünler olarak sıralanabilir. Kültür endüstrisi ürünlerinin tüketimi, toplumda geçici haz ve mutluluklara dayalı bir anlayışın etkili olmasını sağlamaktadır. Bu ürünler ile aynı zamanda sistemin işleyişine zarar vermeyen ve küresel ölçekte toplum tarafından içselleştirilen yeni bir yaşam biçimi ve ideoloji yaratılmaktadır. Bu konuda çizgi film endüstrisi büyük bir önem taşımaktadır. Yapımcılar tarafından çizgi filmlerin kültür aktarımındaki rolünün farkına varılması, zamanla bu alanda üretilen yapımların çizgi dizi formatında üretilmesini peşinden getirmiştir. Çizgi filmin başlangıç ve gelişim süreci incelendiğinde, teknoloji alanındaki gelişmelerin, yapım tekniklerinde olumlu yönde etkileri olduğu ve dijital uygulamaların bu alanda kullanımı ile gün geçtikçe daha gerçekçi yapımların üretildiği görülmektedir. Tüm zamanların en uzun soluklu ve en başarılı çizgi dizisi olan Simpsonlar, bu alanda üretilen yapımların toplum üzerindeki etkilerinin görülebileceği en iyi örnektir. Bu yapım ile topluma, Batı kültürü tüm paradigmaları ile aktarılmaktadır. Amerikan yapımı bir durum komedisi olan çizgi dizinin bir kültür endüstrisi ürünü olarak küresel ölçekte dağıtımı yapılmaktadır. Çizgi dizinin senaryosunun izleyici üzerindeki etkinliği; barındırdığı imgeler ile metinlerin mükemmel uyumu ve izleyiciye aktarılmak istenen kodların en etkili biçimde çizgi diziye eklenmesi sonucunda yaratılmaktadır. Simpsonlar, içinde barındırdığı kodlar aracılığıyla Anglo-Avrupa kültürünü, bu kültürün hiçbir değerine zarar vermeden, hafifletilmiş bir şekilde yansıtmakta, bu kültürü küresel ölçekte yeniden yaratmakta ve yaratılan bu kültürün, toplumun başat kültürünün yerini almasını sağlamaktadır. Çizgi dizinin bu bağlamda; toplumun, yerel kültürden uzaklaşarak, küresel ölçekte, sisteme zarar vermeden, yeniden yaratılan bu kültürü içselleştirmesinde ve bu doğrultuda formatlanmasında yadsınamaz boyutta bir etkisi bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The culture which directs our way of living is mass culture. Programs produced in media and mass culture presented public by means of mass media are focused on the entertainment. These products can be ordered as cinema, comic book, cartoon, various similar consumption objects which are reflected from these, computer game and other products related to them. The consumption of cultural industry products provide to establish an understanding which is based on temporary satisfactions and happiness. At the same time, these products are used to create a new life style and ideology which do not harm the system and are interiorized by society on a global scale. In this regard, cartoon industry is significant. After the producers realized the role of cartoons for transferring the culture, the programmes in this field are started to be produced in cartoon format. When it is examined the initial and improvement process of cartoon, it is seen that the developments in technology affects the production techniques positively and realistic programmes are produced with the using of digital applications. Simpsons, the most long-term and successful cartoon, is the best example to see impact of these programs on society. West culture paradigms are transferred to society with this program. The cartoon which is the American made sitcom is distributed on a global scale as culture industry. The impact of cartoon scenario on auidence is created with the harmony of the images and text and addition of the codes which are wanted to transfer to audience. Simpsons reflects Anglo- Europe culture smoothly without harming the values of this culture with this involved codes, creates this culture on a global scale and provides this created culture to replace to current culture. The cartoon in this regard has truly impacts on interiorizing this re-created culture on a global scale without harming the current system and alienation to local culture.