Kişilik özelliklerinin girişimcilik davranışına etkisi; Abant İzzet Baysal Üniversitesi örneği
Personality characteristics effect entrepreneurship act; example of Abant İzzet Baysal University
  1. Tez No: 375422
  2. Yazar: KÜBRA ALAYBEYOĞLU KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. EMİN SERİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Entrepreneurial Behavior, Personal Characteristics, Student
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Girişimcilik kavramı bir iş görüşü ile birlikte sektördeki fırsatları değerlendirerek mal ve hizmet üretmek maksadıyla sermaye, doğal kaynak ve emek gibi üretim unsurlarının bir araya getirilerek işletilmesiyle ilgili tüm faaliyetleri oluşturmaktadır. Kişilik kavramı ise, zamanın bireylere sosyal ve biyolojik özellikler kazandırdığı ve belli bir zaman periyodunda da devamlılığını muhafaza eden psikolojik davranışlarındaki ortaklıkların ve farklılıkların tamamını saptayan karakterlerin ve eğilimlerin hepsi olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmada kişiliğin girişimcilik üzerine etkisi araştırılmaya çalışılmıştır. Bu çalışmada kişilik özelliklerinin girişimcilik üzerine etkisi incelenmiştir. Araştırmada betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket formu kullanılmıştır. Bu doğrultuda Abant İzzet Baysal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimleri Fakültesi son sınıf öğrencilerine anket çalışması yapılmıştır. Anketler 381 öğrenciye uygulanmış ve gerekli yorumlamalar yapılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler SPSS programıyla analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda cinsiyet, ailede girişimci olma durumu ve girişimcilik eğitiminin, girişimcilik algısını etkilediği tespit edilmiştir. Ayrıca öğrencilerin kişilik özelliklerinin girişimcilik algısını etkilediği tespit edilmiştir. Dışadönüklük ve deneyime açıklık kişisel özellikleri girişimcilik algısını pozitif xii yönde etkilerken, yumuşak başlılık ve duygusal denge kişisel özellikleri girişimcilik algısını negatif yönde etkilemektedir. Anahtar Kelimeler, Girişimcilik Davranışları, Kişisel Özellikler, Öğrenci
Özet (Çeviri)
The concept of entrepreneurship in the sector together with a business vision, evaluating opportunities to produce goods and services for the purpose of production such as capital, natural resources and labor of the elements brought together all activities related to the operation of the system. Personality, the time the social and biological properties to individuals and also a certain time period that kept the continuity of partnerships and differences in psychological behavior OK on all of the characters and determine the trend is defined as. In this study, the effect of entrepreneurship were studied by investigating your personality. This study examined the effect on personality features of entrepreneurship. Descriptive scan model. The study questionnaire was used as a means of data collection. In this respect, Abant İzzet Baysal University Faculty of Economics and Administrative Sciences Faculty, senior students survey was carried out. Questionnaires were applied to the student and necessary interpretations have been made in 381. Research data obtained as a result of the SPSS program were analyzed and interpreted. As a result of the research on gender, family status of being entrepreneurs and entrepreneurship in education affects the perception of entrepreneurship have been identified. In addition students personality affects the perception of entrepreneurship have been identified. Extroversion and openness to xiv experience personal characteristics affects the perception of entrepreneurship positively, affability, and emotional balance personal characteristics influence the perception of entrepreneurship in a negative direction.