Örgütsel adaletin, örgütsel vatandaşlık davranışı ve örgütsel sinizm tutumlarına etkisi: Malatya ili öğretmenleri üzerine bir uygulama
The effect of organizational justice on attitudes of organizational citizenship behaviours and organizational cynicism: A study on teachers of Malatya province
- Tez No: 375428
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN ALKIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Adalet, Örgütsel Vatandaşlık Davranışları, Örgütsel Sinizm, Organizational Justice, Organizational Citizenship Behaviours, Organizational Cynicism
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada eğitim çalışanlarının algıladıkları örgütsel adaletin örgütsel vatandaşlık davranışlarına ve örgütsel sinizm tutumlarına etkisi incelenmiştir. Bu çerçevede, algılanan örgütsel adalet boyutlarının örgütsel vatandaşlık davranışları ve örgütsel sinizm tutumlarına etkilerinin ortaya konması amaçlanmıştır. Bu değişkenler arasındaki ilişkiyi kavrayabilmek için, ilk aşamada literatür araştırması yapılmıştır. Araştırma kapsamında 2013-2014 eğitim-öğretim yılında Malatya ilinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı 147 resmi okulda çalışan yaklaşık 400 kamu görevlisi öğretmenin örgütsel adalet algılarını, örgütsel vatandaşlık davranışlarını ve örgütsel sinizm tutumlarını ölçmek için dört ayrı anket çalışması uygulanmıştır. Bilgiler bu anketler vasıtasıyla toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 21.0 istatistik paket programı aracılığı ile analiz edilmiştir. Araştırmada öğretmenlerin; Örgütsel adalet algısı ile örgütsel vatandaşlık davranışları arasında pozitif, diğer boyutlarda negatif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca örgütsel vatandaşlık davranışı ve örgütsel sinizm tutumlarına göre yaş ve gelir durumu bakımından, örgütsel adalet algısı ve örgütsel vatandaşlık davranışlarına göre cinsiyet açısından, örgütsel adalet algısı ve örgütsel sinizm tutumlarına göre çalışanların kurumda çalışma yılı bakımından, örgütsel adalet algısına göre ise eğitim durumu bakımından farklılaşma olduğu görülmüştür. Diğer boyutlarda değişkenler açısından farklılaşma olmadığı ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The effect of organizational justice that education professionals perceived on organizational citizenship behaviors and cynicism attitudes were analyzed in this study. In this context, the effects of perceived organizational justice dimensions on organizational citizenship behaviors and organizational cynicism attitudes were aimed to be revealed. In order to understand the relation among those variables, literature research was done in the first stage. In the scope of research,, in order to measure the organizational justice perceptions, organizational citizenship behaviors and organizational cynicism attitudes of approximately 400 teachers of public servants working in 147 state schools under the Ministry of Education in Malatya, 4 different survey studies were carried out. Information was gathered via those surveys. Gathered information was analyzed via package program of statistics SPSS 21.0. It was revealed in the research that there was positive correlation between teacher's organizational justice perception and organizational citizenship behaviors while there was negative correlation in other perceptions. Also, It was observed that there was a differentiation according to the organizational citizenship behaviors and organizational cynicism attitudes in terms of age and income level; according to the organizational justice perception and organizational citizenship behaviors in terms of gender; according to the organizational justice perception and organizational cynicism attitudes in terms of employers' working years in the institution while there was a differentiation according to the organizational justice perception in terms of educational status. It was proved that there wasn't any differentiation in other boyutlarda in terms of variables.